tests en de diagnose huidkanker

Huidkanker – de abnormale groei van huidcellen – ontwikkelt zich meestal op de huid blootgesteld aan de zon. Maar dit voorkomende vorm van kanker kan ook optreden op gebieden van de huid niet normaal blootgesteld aan zonlicht.

Er zijn drie belangrijke vormen van huidkanker – basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.

U kunt uw risico op huidkanker te verminderen door het beperken of vermijden van blootstelling aan ultraviolette (UV) straling. Controle van uw huid op verdachte veranderingen kan helpen bij het opsporen van huidkanker in de vroegste stadia. Vroege opsporing van huidkanker geeft u de grootste kans op een succesvolle behandeling van huidkanker.

Huidkanker ontwikkelt hoofdzakelijk op gebieden van de zon blootgestelde huid, met inbegrip van de hoofdhuid, gezicht, mond, oor, nek, borst, armen en handen, en de benen bij vrouwen. Maar het kan ook ontstaan ​​op gebieden die het daglicht zelden te zien – je handpalmen, onder je nagels of teennagels, en uw genitale gebied.

Huidkanker treft mensen van alle huidtinten, met inbegrip van mensen met een donkere teint. Wanneer melanoom komt voor bij mensen met een donkere huidskleur, het is meer waarschijnlijk optreden in gebieden die normaal gesproken niet bloot aan de zon, zoals de handpalmen en voetzolen.

Basaalcelcarcinoom komt meestal voor in de zon blootgestelde delen van uw lichaam, zoals je nek of gezicht.

Basaalcelcarcinoom kunnen worden weergegeven als

Waar huidkanker ontwikkelt

Basaalcelcarcinoom symptomen

Meestal plaveiselcelcarcinoom vindt plaats op de zon blootgestelde delen van uw lichaam, zoals je gezicht, oren en handen. Mensen met een donkere huid hebben meer kans op plaveiselcelcarcinoom te ontwikkelen op gebieden die niet vaak worden blootgesteld aan de zon.

Plaveiselcelcarcinoom kan verschijnen als

Plaveiselcelcarcinoom tekenen en symptomen

Melanoom kan overal te ontwikkelen op je lichaam, in overigens normale huid of in een bestaande moedervlek die kwaadaardig wordt. Melanoom verschijnt meestal op het gezicht of de stam van de getroffen mensen. Bij vrouwen is dit type kanker ontwikkelt zich meestal op de onderbenen. Bij zowel mannen als vrouwen, kunnen melanoom optreden op de huid die niet is blootgesteld aan de zon.

Melanoom tekenen en symptomen

Melanoom kunnen mensen van elke huidskleur beïnvloeden. Bij mensen met een donkere huidskleur, melanoom neigt te ontstaan ​​op de handpalmen en voetzolen, of onder de vingernagels of teennagels.

Tekenen en symptomen van minder vaak voor huidkanker

Melanoom verschijnselen zijn onder meer

Wanneer een arts te zien

Andere, minder voorkomende vormen van huidkanker zijn onder andere

Die betrokken zijn bij huidkanker

Kaposi-sarcoom. Deze zeldzame vorm van huidkanker ontwikkelt in bloedvaten van de huid en veroorzaakt rode of paarse vlekken op de huid of slijmvliezen.

Kaposi-sarcoom komt vooral voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met aids, en bij mensen die medicijnen die hun natuurlijke immuniteit onderdrukken, zoals mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Andere mensen met een verhoogd risico van Kaposi-sarcoom onder jonge mannen die in Afrika of oudere mannen van Italiaanse en Oost-Europese joodse erfgoed.

Maak een afspraak met uw arts als u eventuele wijzigingen in uw huid die je zorgen te maken merken. Niet alle huidveranderingen worden veroorzaakt door huidkanker. Uw arts zal uw veranderingen van de huid te onderzoeken om de oorzaak vast te stellen.

Huidkanker ontstaat wanneer fouten (mutaties) voorkomen in het DNA van huidcellen. De mutaties veroorzaken de cellen groeien uit de hand en vormen een massa van kankercellen.

Huidkanker begint in de bovenste laag van uw huid – de opperhuid. De epidermis is een dunne laag die een beschermende cover van huidcellen die uw lichaam voortdurend loodsen biedt. De epidermis bevat drie belangrijke soorten cellen

Waar uw huidkanker begint bepaalt het type en uw behandeling opties.

Veel van de schade aan DNA in huidcellen resultaten van ultraviolet (UV) straling in zonlicht en in de in zonnebanken lichten. Maar blootstelling aan de zon niet huidkanker die zich ontwikkelen op de huid niet normaal blootgesteld aan zonlicht leggen. Dit geeft aan dat andere factoren kunnen bijdragen aan het risico van huidkanker, zoals blootstelling aan giftige stoffen of met een aandoening die uw immuunsysteem verzwakt.

Factoren die het risico kunnen verhogen op huidkanker omvatten

Ultraviolet licht en andere mogelijke oorzaken

Maak een afspraak met uw huisarts of een huisarts als u een ongebruikelijke veranderingen huid die je zorgen te maken merken. In sommige gevallen kan u worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in de huid ziekten en aandoeningen (dermatoloog).

Wat je kunt doen

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en omdat er vaak veel weg te gaan, is het een goed idee om goed voorbereid te zijn. Hier is wat informatie om u te helpen klaar te krijgen, en weet wat te verwachten van uw arts.

Wat te verwachten van uw arts

De diagnose van huidkanker

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen het meeste van uw tijd samen. Lijst uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijk in het geval de tijd om is. Voor huidkanker, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te omvatten

In aanvulling op de vragen die u bereid om uw arts te vragen, aarzel dan niet om andere vragen die zich voordoen om u te vragen.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kunnen toestaan ​​tijd om andere punten die u wilt pakken te dekken. Uw arts kan vragen

Om huidkanker te diagnostiseren, kan uw arts

Als uw arts bepaalt u huidkanker, kunt u aanvullende tests om de mate (fase) van de huidkanker te bepalen.

Omdat oppervlakkige huidkanker zoals basaalcelcarcinoom zelden verspreid, een biopsie die de gehele groei verwijdert vaak de enige test nodig kankerstadium bepalen. Maar als je een groot plaveiselcelcarcinoom, merkelcelcarcinoom of melanoom, kan uw arts verdere tests aanraden om te bepalen van de omvang van de kanker.

Aanvullende tests kunnen zijn beeldvormende diagnostiek naar het nabijgelegen lymfeklieren op tekenen van kanker of een procedure om een ​​nabijgelegen lymfeklieren te verwijderen en te testen op tekenen van kanker (schildwachtklier biopsie) onderzoeken.

Artsen gebruiken de Romeinse cijfers I tot en met IV aan stadium een ​​kanker aan te geven. Fase I kanker zijn klein en beperkt tot het gebied waar ze begonnen. Stage IV geeft aan gevorderde kanker die is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

stadium van de huidkanker helpt te bepalen welke behandeling opties het meest effectief zal zijn.

De meeste vormen van huidkanker zijn te voorkomen. Om jezelf te beschermen, volgt u deze preventie van huidkanker tips

Vermijd de zon in het midden van de dag. Voor veel mensen in Noord-Amerika, stralen van de zon zijn het sterkst tussen ongeveer 10:00 en 16:00 Plan outdoor activiteiten voor andere momenten van de dag, zelfs in de winter of wanneer de hemel bewolkt is.

Je absorbeert UV-straling het hele jaar door, en de wolken bieden weinig bescherming tegen schadelijke stralen. Het vermijden van de zon op zijn sterkst helpt u voorkomen dat de zonnebrand en een kleurtje krijgen dat beschadiging van de huid veroorzaken en verhogen het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Blootstelling aan de zon opgebouwd in de tijd ook kan huidkanker veroorzaken.

Draag zonnebrandcrème het hele jaar door. Zonnefilters niet filteren alle schadelijke UV-straling, met name de straling die kan leiden tot melanoom. Maar ze spelen een belangrijke rol in een algemene bescherming tegen de zon programma.

Gebruik een breed-spectrum zonnebrandcrème met een SPF van ten minste 15. Breng zonnebrandcrème genereus, en herhaal dit elke twee uur – of vaker als u zwemmen of transpireren. Gebruik een royale hoeveelheid zonnebrandcrème op blootgestelde huid, met inbegrip van uw lippen, de toppen van je oren en de achterkant van je handen en nek.

Draag beschermende kleding. Zonnefilters bieden geen volledige bescherming tegen UV-stralen. Dus bedek je huid met donkere, dicht geweven kleding die je armen en benen bedekt en een breedgerande hoed, die meer bescherming biedt dan een baseball pet of vizier doet.

Sommige bedrijven verkopen ook fotoprotectieve kleding. Een dermatoloog kan aanbevelen een passende merk.

Heeft een zonnebril niet vergeten. Zoeken naar die beide typen UV-straling blokkeren – UVA en UVB-stralen.

Wees je bewust van de zon sensibiliserend medicatie. Enkele veel voorkomende recept en over-the-counter geneesmiddelen, waaronder antibiotica, kan uw huid gevoeliger voor zonlicht maken.

Vraag uw arts of apotheker over de bijwerkingen van de medicijnen die u neemt. Als ze je gevoeligheid voor zonlicht verhogen, nemen extra voorzorgsmaatregelen uit de zon te blijven om uw huid te beschermen.

Controleer uw huid regelmatig en veranderingen aan uw arts te melden. Onderzoeken uw huid vaak voor nieuwe huid gezwellen of veranderingen in bestaande moedervlekken, sproeten, hobbels en moedervlekken.

Met de hulp van spiegels, controleer uw gezicht, nek, oren en hoofdhuid. Onderzoek uw borst en romp, en de toppen en de onderkant van je armen en handen. Onderzoek zowel de voor- als achterkant van je benen en je voeten, met inbegrip van de zolen en de ruimtes tussen je tenen. Controleer ook uw genitale gebied en tussen je billen.

een bezoek aan uw arts

Het bepalen van de omvang van de huidkanker