stralingsziekte behandelingen en drugs

De behandeling doelen voor stralingsziekte zijn om verdere radioactieve besmetting te voorkomen; behandeling van levensbedreigende verwondingen, zoals brandwonden en trauma; symptomen te verminderen en te beheren pijn.

Decontaminatie is het verwijderen van zoveel uitwendige radioactieve deeltjes mogelijk. Het verwijderen van kleding en schoenen elimineert ongeveer 90 procent van de uitwendige besmetting. Voorzichtig wassen met water en zeep verwijdert extra straling deeltjes uit de huid.

Ontsmetting voorkomt verdere verspreiding van radioactieve stoffen en verlaagt het risico op inwendige besmetting van inademing, inslikken of open wonden.

Een eiwit granulocyt-koloniestimulerende factor, die de groei van witte bloedcellen bevordert, kan het effect van stralingsziekte op beenmergcellen tegengaan. Behandeling met deze op basis van eiwitten medicijnen die filgrastim (Neupogen) omvat, sargramostim (Leukine) en pegfilgrastim (Neulasta), kunnen witte bloedcellen te verhogen en helpen bij het voorkomen latere infecties.

het ontsmetten

Behandeling voor beschadigde beenmerg

Als u een ernstige beschadiging van het beenmerg, kunt u ook transfusies van rode bloedcellen of bloedplaatjes te ontvangen.

Sommige behandelingen kunnen schade aan inwendige organen veroorzaakt door radioactieve deeltjes verminderen. Medisch personeel zou deze behandelingen alleen als je geweest bent blootgesteld aan een specifiek type straling gebruiken. Deze behandelingen omvatten het volgende

Behandeling voor inwendige besmetting

Kaliumjodide (Thyroshield, Iosat). Dit is een niet-radioactieve vorm van jodium.

ondersteunende behandeling

Omdat jodium is essentieel voor een goede schildklierfunctie, de schildklier wordt een “omgeving” van jodium in het lichaam. Als u inwendige besmetting met radioactief jodium (radioactief), zal uw schildklier radioactief jodium absorberen net zoals het zou andere vormen van jodium. De behandeling met kaliumjodide kan ‘vacatures’ in de schildklier te vullen en de opname van radioactief jodium te voorkomen. De radioactief jodium wordt uiteindelijk uit het lichaam in de urine.

End-of-life care

Kaliumjodide is geen wondermiddel en is het meest effectief indien genomen binnen een dag van de blootstelling.

Als je stralingsziekte, kunt u aanvullende medicatie of interventies voor de behandeling te ontvangen

Een persoon die grote doses straling (10 Gy of hoger) heeft geabsorbeerd heeft weinig kans op herstel. Afhankelijk van de ernst van de ziekte, de dood binnen de twee dagen of twee weken. Mensen met een letale dosis straling medicijnen om pijn, misselijkheid, braken en diarree controle ontvangen. Ze kunnen ook profiteren van psychologische en pastorale zorg.