sojasaus

Populaire namen: Soja, soja en soja-isoflavonen.

werkzaamheid waardering

Ooo … positieve klinische trials

veiligheid cijfer

De soja is een eenjarige plant, met boon peulen met maximaal 4 ovaal, geel tot bruin zaden.

In 2838 voor Christus, de Chinese keizer Shung Nang beschreven sojabonen als China’s belangrijkste gewas. De plant werd geïntroduceerd in Japan, Europa, en uiteindelijk naar de VS door de vroege jaren 1800. De VS produceert nu 49% van sojabonen in de wereld. Soya zijn steeds populairder onder de gezondheidsbewuste individuen sinds het begin van de jaren 1990. In 2000, ongeveer 27% van de Amerikaanse consumenten gemeld via sojaproducten minstens een keer per week, bijna het dubbele van het cijfer 1.998. Als voedselbron, is soja gebruikt in Aziatische culturen gedurende duizenden jaren, met Aziatische bevolking consumeren 60 tot 90 g / dag van soja, in vergelijking met westerse diëten die ongeveer een tiende van dat bedrag bevatten. Sojaproducten zijn melk, meel, kwark, sufu, tofu, tempeh (Indonesië gefermenteerd product), miso (Japanse gefermenteerde sojaboonpasta), spruitjes, sojasaus, sojaolie, getextureerd soja-eiwitten (vlees extenders), sojaproteïne dranken, en veevoer. Vanwege de lage kosten, goede voedingswaarde en veelzijdigheid wordt soja-eiwit gebruikt als onderdeel van voedingsmiddelenindustrie in ontwikkelingslanden.

Soja wordt algemeen gebruikt als een bron van vezels, eiwitten en mineralen. Een aantal studies van de medische effecten van soja nu beschikbaar zijn; echter bewijzen ontbreken soja ondersteuning van menopauzale symptomen, osteoporose, diabetes of hartziekte. Ziektebestrijding gegevens wijzen op een associatie met een lagere incidentie van bepaalde kankers hogere inname van soja.

Een groot aantal klinische onderzoeken uitgevoerd voor aandoeningen (bijvoorbeeld, menopauze, osteoporose, borstkanker, hart / vaatziekten) de dagelijks doses van soja-isoflavonen 40-120 mg.

Contra zijn niet geïdentificeerd.

Algemeen erkend als veilig (GRAS) bij gebruik als voedsel. Vermijd doseringen boven die gevonden in voedsel, omdat de veiligheid en werkzaamheid zijn onbewezen.

Geen goed gedocumenteerd. Een lagere bloedverdunnende effect van warfarine is gerapporteerd bij 1 patiënt.

Sojabonen en hun producten zijn over het algemeen goed verdragen. Minor GI stoornissen zijn gemeld. De National Toxicology Program (US Department of Health and Human Services) heeft geconcludeerd dat er minimale zorg voor de effecten op de ontwikkeling bij baby’s gevoed soja zuigelingenvoeding.

Dierproeven hebben nadelige gevolgen van de isoflavonen genisteïne op het ontwikkelen van vrouwelijke voortplantingssysteem getoond.

Referenties