slaapapneu gids – oorzaken, symptomen en behandeling opties

Wat is het?

Slaapapneu is een aandoening die ervoor zorgt dat mensen stoppen met ademen gedurende korte perioden tijdens de slaap. Deze termijnen zijn genoemd apneus. Apneus duren meestal tussen de 10 en 30 seconden. In ernstige gevallen kan apneus vele honderden keren gebeuren elke nacht. Mensen met een onbehandelde slaapapneu hebben meer kans op een hoge bloeddruk te ontwikkelen .; Apneus verstoren het vermogen van een persoon om een ​​goede nachtrust te krijgen, waardoor ze minder alert tijdens de dag. Dit kan leiden tot ongelukken. Mensen met een onbehandelde slaapapneu zijn tot zeven keer meer kans te worden betrokken bij auto-ongevallen .; Er zijn twee soorten slaapapneu; Obstructieve slaap apneu treedt op wanneer de luchtwegen in uw neus of keel wordt gedeeltelijk of volledig geblokkeerd. Het kan worden geblokkeerd door grote tonsillen, grote tong of te veel weefsel in de luchtwegen. Overtollige weefsel in de luchtwegen komt vaker voor bij mensen met overgewicht. Wanneer de luchtwegen spieren te ontspannen tijdens de slaap, kan deze extra weefsel van de luchtwegen blokkeren .; Centrale slaapapneu treedt op wanneer de hersenstam, het gebied van de hersenen dat ademhaling controleert, wordt beschadigd. De hersenstam kan worden beschadigd door een infectie of een beroerte.

symptomen

Symptomen van obstructieve slaapapneu zijn overmatige slaperigheid tijdens de wakkere uren. Luid snurken is een ander symptoom, en de persoon bed partner kan de eerste zijn om dit probleem op te merken. Morning hoofdpijn en een droge mond kunnen optreden. Obesitas komt vaak voor, maar niet alle mensen met slaapapneu te zwaar zijn .; Diagnose; Als uw arts vermoedt slaapapneu, hij of zij is waarschijnlijk de volgende tijdens uw bezoek te doen; Vraag of je snurkt en / of voelen overmatig slaperig gedurende de dag .; Voer een lichamelijk onderzoek. Uw arts zal kijken voor een vernauwing in je mond en keel .; Controleer de grootte van je nek. Hoe groter je nek, hoe meer kans je hebt om obstructief slaapapneu ontwikkelen .; Controleer uw bloeddruk. Mensen met slaapapneu hebben meer kans op een hoge bloeddruk te ontwikkelen.

Diagnose

Als uw arts vermoedt slaapapneu, hij of zij is waarschijnlijk het volgende doen tijdens uw bezoek

Hoe lang duurt het?

Hoe lang slaapapneu meegaat is afhankelijk van de oorzaak en over de effectiviteit van de behandeling. In het algemeen, slaapapneu is een chronische aandoening. Dit betekent dat u te maken krijgt met het voor een mensenleven. Voor mensen met centrale slaapapneu, hoe lang het probleem duurt, hangt af van de behandeling van de onderliggende neurologische of cardiovasculaire aandoeningen.

Hoe dit de gezondheid aandoening te voorkomen

U kunt helpen bij het obstructieve slaapapneu te voorkomen door het handhaven van een gezond gewicht.

Hoe de behandeling van deze gezondheidstoestand

Voor de behandeling van obstructieve slaapapneu, veel mensen slapen met een continue positieve luchtwegdruk (CPAP) apparaat. Een CPAP-apparaat is een masker dat past over je mond en neus. Het dwingt je luchtwegen te openen met een luchtstroom. Hierdoor kunt u gemakkelijker te ademen. Gewichtsverlies kan nuttig zijn in sommige gevallen. Voor anderen, kunnen chirurgische procedures (om overtollig weefsel te verwijderen in de achterkant van de keel, bijvoorbeeld) te helpen.

Wanneer naar de dokter te bezoeken

Bel uw arts als

Prognose

De meeste mensen met obstructieve slaapapneu kunnen slapen en zich beter voelt als ze het behandelplan aanbevolen door hun arts te volgen.