shaken baby-syndroom

Shaken baby syndroom – ook wel bekend als misbruik hoofd trauma, geschud effect syndroom, toegebracht hoofdletsel of whiplash schudden syndroom – is een ernstige hersenletsel als gevolg van krachtig schudden van een baby of peuter.

Shaken baby syndrome vernietigt de hersenen van een kind cellen en voorkomt dat zijn of haar hersenen van het krijgen van genoeg zuurstof. Shaken baby syndroom is een vorm van kindermishandeling die kunnen leiden tot blijvende schade aan de hersenen of de dood.

Shaken baby-syndroom is te voorkomen. Help is beschikbaar voor ouders die een risico lopen op nadelige gevolgen voor een kind. Ouders kunnen ook opvoeden andere zorgverleners over de gevaren van het shaken baby syndroom.

Shaken baby syndroom symptomen en verschijnselen zijn onder meer

Andere verwondingen die aanvankelijk niet opgemerkt kunnen worden omvatten bloeding in de hersenen en ogen, beschadiging van het ruggenmerg en de nek en fracturen van de ribben, schedel en botten. Het bewijs van voorafgaande kindermishandeling is ook gebruikelijk.

In lichte gevallen van shaken baby-syndroom, kan een kind normaal na geschud verschijnen, maar na verloop van tijd dat hij of zij de gezondheid, leer- of gedragsproblemen kunnen ontwikkelen.

Roep onmiddellijk hulp als u vermoedt dat uw kind is gewond geraakt door gewelddadige schudden.

Wanneer een arts te zien

Neem contact op met de arts van uw kind of uw kind naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp. Het krijgen van medische zorg meteen kan het leven van je kind te redden of te voorkomen dat ernstige gezondheidsproblemen.

Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg zijn wettelijk verplicht alle vermoedelijke gevallen van kindermishandeling te melden aan overheidsinstanties.

Baby’s hebben zwakke nekspieren en vaak moeite hebben om hun zware hoofden te ondersteunen. Als een baby krachtig wordt geschud, zijn of haar fragiele hersenen heen en weer beweegt in de schedel. Dit veroorzaakt blauwe plekken, zwellingen en bloedingen.

Shaken baby syndroom doet zich meestal voor wanneer een ouder of verzorger ernstig schudt een baby of peuter als gevolg van frustratie of woede – vaak omdat het kind niet zal stoppen met huilen.

Shaken baby syndroom wordt meestal veroorzaakt door stuiteren een kind op je knie, kleine valpartijen of zelfs ruw spel.

Voor ouders en andere verzorgers, factoren die het risico van het toebrengen shaken baby syndroom zijn kan toenemen

Ook mannen hebben meer kans om te shaken baby-syndroom dan vrouwen toebrengen.

Slechts een paar seconden van het schudden van een kind kan onherstelbare schade aan de hersenen veroorzaken. Veel kinderen getroffen door shaken baby-syndroom sterven.

Overlevenden van het shaken baby syndroom kan levenslang medische zorg nodig hebben voor aandoeningen zoals

Een kind dat is al krachtig geschud kan nodig zijn door een aantal medisch specialisten, maar ook een expert in kindermishandeling worden onderzocht.

Verschillende proeven nodig zijn om verwondingen te detecteren, zoals

Afhankelijk van de omvang van het letsel, moet het kind de bewaking in een pediatrische intensive care.

Spoedbehandeling voor een kind dat is geschud heeft kunnen levensondersteunende maatregelen, zoals ademhaling steun en een operatie om het bloeden te stoppen in de hersenen op te nemen.

Wanneer uw huilende baby niet kan worden gekalmeerd, kunt u in de verleiding om iets te krijgen van de tranen te stoppen met proberen – maar het is belangrijk om uw kind zachtjes altijd te behandelen. Niets rechtvaardigt schudden van een kind.

Het duurt slechts een paar seconden van het schudden tot onherstelbare schade aan de hersenen bij een zuigeling veroorzaken.

Als je problemen hebt met het beheren van uw emoties of de stress van het ouderschap, hulp zoeken. De arts van uw kind kan een verwijzing naar een hulpverlener of andere geestelijke gezondheid provider aan te bieden.

Als er andere mensen te helpen zorgen voor uw kind – of een ingehuurde verzorger, broer, zus of grootouder – zorg ervoor dat ze weten dat de gevaren van het shaken baby syndroom.

een bezoek aan uw arts