self-management – leverkanker

Coping en ondersteuning

het voorkomen

Leren u een levensbedreigende ziekte kan worden verwoestende. Elke persoon vindt zijn of haar eigen manier van omgaan met een diagnose van leverkanker. Hoewel er geen gemakkelijke antwoorden voor mensen die met leverkanker, kunnen de volgende suggesties van hulp

Iemand vinden om mee te praten. Zoek een goede luisteraar met wie je kunt praten over je verwachtingen en angsten. Dit kan een vriend of familielid te zijn. De steun van een counselor, medisch maatschappelijk werker, geestelijken lid of kanker overlevenden groep kan ook nuttig zijn.

Vraag uw arts over steungroepen in uw omgeving. Of controleer uw telefoonboek, de bibliotheek of een kanker organisatie, zoals het National Cancer Institute en de American Cancer Society.

Maak plannen voor het onbekende. Het hebben van een levensbedreigende ziekte, zoals kanker, moet u voor te bereiden op de mogelijkheid dat je sterft. Voor sommige mensen is het hebben van een sterk geloof of een gevoel van iets dat groter is dan zijzelf maakt het makkelijker om te komen met een levensbedreigende ziekte komen.

Vraag uw arts over wilsverklaringen en wilsverklaringen te helpen bij het plannen voor end-of-life care, moet je het nodig hebt.

Cirrose is littekens van de lever en het verhoogt het risico van leverkanker. U kunt uw risico op levercirrose te verminderen als je

U kunt uw risico op hepatitis B te verminderen door het ontvangen van het hepatitis B-vaccin, dat meer dan 90 procent bescherming voor zowel volwassenen als kinderen biedt. Het vaccin kan worden gegeven voor bijna iedereen, waaronder kinderen, ouderen en mensen met een aangetast immuunsysteem.

Geen vaccin voor hepatitis C bestaat, maar u kunt uw risico op infectie te verminderen.

Voor de algemene bevolking, screening op leverkanker niet is aangetoond dat het risico van sterven aan leverkanker, dus het is niet algemeen aanbevolen. De Amerikaanse Vereniging voor de Studie van Leverziekten beveelt leverkanker screening voor hen gedacht aan een hoog risico, met inbegrip van mensen die hebben

Bespreek de voor- en nadelen van screening met uw arts. Samen kunt u beslissen of screening is voor u op basis van uw risico. Screening omvat meestal een echografie examen om de zes maanden.