screening op prostaatkanker: je moet een PSA-test te krijgen?

Je kunt je afvragen hoe het krijgen van een test voor prostaatkanker een keerzijde kan hebben. Immers, er is weinig risico’s die betrokken zijn bij de test zelf – het vereist gewoon tekenen bloed voor evaluatie in een lab.

Er zijn echter een aantal potentiële gevaren zodra de resultaten zijn. Deze omvatten

De PSA-test is niet het enige onderzoekshulpmiddel voor prostaatkanker. Digitaal rectaal onderzoek (DRE) is een andere belangrijke manier om de prostaat te evalueren en zoeken naar tekenen van kanker.

Uw arts voert de test door het invoegen van een gehandschoende, gesmeerde vinger in uw rectum de prostaat voor hobbels of andere afwijkingen te voelen. Het is een snelle, veilige en gemakkelijk te testen.

Naast het controleren op tekenen van prostaatkanker, kan uw arts een DRE gebruiken om te controleren op tekenen van rectale kanker.

Wat is riskant om een ​​PSA-test?

Rectaal toucher

Het kennen van de risicofactoren voor prostaatkanker kan u helpen bepalen of en wanneer u wilt beginnen met de screening op prostaatkanker. De belangrijkste risicofactoren zijn

Leeftijd. Naarmate je ouder, je risico op prostaatkanker verhoogt. Na de leeftijd van 50, de kans op prostaatkanker neemt aanzienlijk toe. De meeste prostaatkankers bij mannen 65 jaar of ouder.

De optie om PSA-testen hebben begint op de leeftijd van 40 en gaat door totdat je op de leeftijd waarop je levensverwachting is 10 jaar of minder. Zodra je die leeftijd bereikt, de kans dat een prostaatkanker zou de voortgang en problemen veroorzaken tijdens de rest van je leven is klein.

Denk na over uw risicofactoren voor prostaatkanker

Familiegeschiedenis. Als een naast familielid – je vader of broer – met prostaatkanker werd gediagnosticeerd voor de leeftijd van 65, het risico van de ziekte is groter dan die van de gemiddelde Amerikaanse man.

Denk aan de uiteenlopende standpunten: Wat zijn de aanbevelingen?

Als een aantal van uw eerstegraads familieleden – vader, broers, zonen – prostaatkanker op jonge leeftijd hebben gehad, is het risico als zeer hoog.

Hoe werkt het optellen?

Een positieve PSA-test kan een redder in nood voor sommige mannen, het identificeren van prostaatkanker die behandeling nodig heeft vroeg.

Het is over het algemeen een goed idee om de PSA-test gedaan als je een verhoogd risico op prostaatkanker. Niet alle mannen moeten de screening. Wilt u misschien twee keer nadenken als je in een groep mannen waarschijnlijk niet profiteren.

Na bestudering van de voor- en nadelen van screening, uw leeftijd, algemene gezondheid en risicofactoren, uw p en wat de deskundigen zeggen, raadpleeg dan uw arts. Samen kunt u de juiste beslissing voor u te maken.