scoliose gids – oorzaken, symptomen en behandeling opties

Wat is het?

Een normale rug staan ​​meerdere front-to-back curven tussen de nek en het bekken. In scoliose, de rug krommen abnormaal aan de zijkant of wendingen. Hoewel scoliose lijkt te lopen in sommige families, de meeste gevallen blijken om onbekende redenen bij kinderen en adolescenten die eerder een rechte rug had. Scoliose zonder bekende oorzaak wordt genoemd idiopathische scoliose. Meisjes en jongens zijn even beïnvloed door idiopatische scoliose, maar meisjes met deze aandoening hebben meer kans om rondingen die groot genoeg is om behandeling vereisen krijgen ontwikkelen .; In enkele gevallen is de oorzaak van scoliose bekend. Deze omvatten; Congenitale scoliose – Dit gebeurt wanneer de ruggengraat niet volledig formulieren onjuist tijdens de ontwikkeling (terwijl in de baarmoeder) .; Neuromusculaire scoliose – Dit kan gebeuren wanneer discs en de botten van de wervelkolom te breken of verslechteren in de volwassenheid. Het kan ook gebeuren omdat bepaalde ziekten, zoals cerebrale parese, veroorzaken de spieren van de wervelkolom te ondersteunen of ongelijkmatig ongelijkmatig trekken aan de wervelkolom .; Osteoporose met fracturen – De botten zijn gevoelig voor breuk bij mensen met osteoporose en de wervelkolom is een geliefde locatie voor de breuk. Als een zijde van een wervel (wervelkolom bot) perst dan de andere zijde nadat deze breekt, de wervelkolom kan curve als gevolg.

symptomen

Normaal gesproken, als je kijkt naar de wervelkolom van een persoon uit de voor- of achterkant, lijkt recht. Wanneer een persoon scoliose, de rug kenmerkend bochten naar de ene kant en dan weer terug, of, meer algemeen, heeft twee gebogen-out gebieden die elkaar balanceren, lijkt op een S-vorm. Andere symptomen kunnen omvatten; Een schouder die lager zijn dan de andere verschijnt

Diagnose

Vanaf de leeftijd van 8 of 10, worden de meeste kinderen en adolescenten gecontroleerd op scoliose bij elke routine lichamelijk onderzoek. Veel staten vereisen openbare scholen om studenten te screenen op scoliose, meestal in de vijfde of zesde leerjaar. Tijdens het examen, zal de zorgverlener het kind vragen om rechtop staan, dan bukken en proberen om zijn of haar tenen aanraken. Deze omgebogen stand kan de onderzoeker om te controleren of kromming in de wervelkolom, voor een abnormale lichaam kantelen naar links of rechts, of voor een schouderblad die hoger is dan de andere verhogingen. De totale waarde van de routinematige screening is niet duidelijk.

Hoe lang duurt het?

Scoliose is een levenslange aandoening die meestal begint in de kindertijd of adolescentie. Zodra de snelle botgroei eindigt na de puberteit, scoliose meestal niet verergeren. Aangezien de wervelkolom ondergaat normale verzwakking volwassenheid kan krommingen en symptomen geleidelijk verergeren.

Hoe dit de gezondheid aandoening te voorkomen

Behalve van osteoporose scoliose, kunnen de meeste gevallen van scoliose niet worden voorkomen. Er zijn geen aanwijzingen dat het verbeteren van de houding of het doen van oefeningen het kan voorkomen. Maatregelen om de botmassa te verhogen en botten, met inbegrip van het krijgen van voldoende calcium en vitamine D, het doen van regelmatige gewicht-dragende oefening te versterken, en het nemen van bot-het bouwen van medicatie kan helpen om gevallen veroorzaakt door wervelfracturen te voorkomen. In sommige gevallen kan vroegtijdige opsporing te voorkomen dat de toestand erger.

Hoe de behandeling van deze gezondheidstoestand

De behandeling van scoliose afhankelijk van de leeftijd en het geslacht van de patiënt, de ernst van spinale kromming, de locatie van de curve, het type scoliose en bij meisjes, of de patiënt is gaan menstrueren. De leeftijd waarop de menstruatie begint een indicator van de fase van botgroei, die helpt bij het bepalen van het risico dat de ziekte zal ontwikkelen.

Wanneer naar de dokter te bezoeken

Neem contact op met de arts van uw kind voor een grondige examen als u merkt dat uw kind tekenen van scoliose of als een abnormale bocht in de wervelkolom werd ontdekt tijdens een school screening programma.

Prognose

Wanneer scoliose vroeg wordt ontdekt, de behandeling meestal kan voorkomen dat het probleem erger. De meeste gevallen van scoliose zijn mild en veroorzaken geen ongemak of fysieke beperkingen. In extreme gevallen dat een operatie nodig is, de patiënt herstelt meestal snel. Hoewel de meeste mensen met een lichte scoliose normale activiteiten kunnen blijven, sommige mensen geadviseerd om zware contact sport of gymnastiek te voorkomen. Uw arts zal een specifieke activiteit beperkingen met u bespreken. Zonder behandeling kan ernstige scoliose aanzienlijke misvorming en wat pijn of ademhalingsproblemen in volwassen jaren veroorzaken.