rode wijn, antioxidanten en resveratrol: goed voor je hart?

Rode wijn en iets in rode wijn genaamd resveratrol misschien hart gezond zijn. Zoek uit wat de feiten, en de hype, ten aanzien van rode wijn en de impact ervan op uw hart.

Rode wijn, met mate, is al lange tijd gezien als het hart gezond. De alcohol en bepaalde stoffen in rode wijn genaamd anti-oxidanten kunnen helpen bij het voorkomen hart-en vaatziekten door het verhogen van het niveau van high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol (de “goede” cholesterol) en bescherming tegen slagader schade.

Terwijl het nieuws over rode wijn klinkt misschien geweldig als je geniet van een glas rode wijn bij het avondeten, artsen zijn op hun hoede voor iedereen aan te moedigen om te beginnen met het drinken van alcohol. Dat komt omdat teveel alcohol veel schadelijke effecten op je lichaam kan hebben.

Toch, veel artsen het erover eens dat er iets in rode wijn lijkt om je hart te helpen. Het is mogelijk dat antioxidanten, zoals flavonoïden of een stof genaamd resveratrol, hebben hart-gezonde voordelen.

Rode wijn lijkt nog meer hart-gezonde voordelen hebben dan andere soorten alcohol, maar het is mogelijk dat rode wijn is niet beter dan bier, witte wijn of sterke drank voor de gezondheid van het hart. Er is nog steeds geen duidelijk bewijs dat de rode wijn is beter dan andere vormen van alcohol als het gaat om mogelijke hart-gezonde voordelen.

Antioxidanten in rode wijn genaamd polyfenolen kan helpen de binnenbekleding van de bloedvaten te beschermen in je hart. Een polyfenol genaamd Resveratrol is een stof in rode wijn die is geworden aandacht.

Resveratrol kan een belangrijk ingrediënt in rode wijn die helpt beschadiging van bloedvaten te voorkomen, vermindert low-density lipoproteïne (LDL) cholesterol (de “slechte” cholesterol) en voorkomt dat bloedstolsels zijn.

Het meeste onderzoek op resveratrol is gedaan op dieren, geen mensen. Onderzoek in muizen die resveratrol suggereert dat de antioxidant kan ook beter beschermd zijn tegen obesitas en diabetes, welke beide sterke risicofactoren voor hartaandoeningen. Echter, werden deze bevindingen alleen bij muizen, niet in mensen. Bovendien, om dezelfde dosis resveratrol gebruikt in de muizen studies, zou een persoon meer dan 1000 liter rode wijn per dag te drinken. Onderzoek bij varkens heeft aangetoond dat resveratrol kan de hartfunctie verbeteren en het vermogen van het lichaam om insuline. Opnieuw echter deze voordelen niet getest bij mensen.

Sommige onderzoek blijkt dat resveratrol kan worden gekoppeld aan een verminderd risico op ontsteking en bloedstolling, die beide kunnen leiden tot hartziekte. Meer onderzoek is nodig voordat het bekend of resveratrol was de oorzaak van het verminderde risico. Echter, een studie toonde aan dat resveratrol eigenlijk het positieve effect van lichaamsbeweging op het hart bij oudere mannen kan verminderen. Het is ook belangrijk om te weten dat de effecten resveratrol is slechts een korte tijd duren na het drinken van rode wijn, zodat de gevolgen ervan niet kan duren op de lange termijn.

De resveratrol in rode wijn is afkomstig van de huid van de druiven gebruikt om wijn te maken. Omdat rode wijn wordt gefermenteerd met druivenschillen langer dan witte wijn, rode wijn bevat meer resveratrol. Gewoon het eten van druiven, of het drinken van druivensap, is voorgesteld als een manier om resveratrol te krijgen zonder het drinken van alcohol. Rood en paars druivensap mag een aantal van dezelfde hart-gezonde voordelen van rode wijn.

Andere voedingsmiddelen die sommige resveratrol bevatten onder meer pinda’s, bosbessen en cranberry’s. Het is nog niet bekend hoe heilzaam eten druiven of andere voedingsmiddelen kan worden vergeleken met het drinken van rode wijn als het gaat om het bevorderen van gezondheid van het hart. De hoeveelheid resveratrol in voedsel en rode wijn kan sterk variëren.

Resveratrol supplementen zijn ook beschikbaar. Hoewel de onderzoekers nog niet gevonden geen kwaad in het nemen van resveratrol supplementen, kunnen de meeste van de resveratrol in de supplementen niet worden geabsorbeerd door je lichaam.

Diverse studies hebben aangetoond dat matige hoeveelheden van alle soorten alcohol profiteren je hart, niet alleen alcohol in rode wijn. Men denkt dat alcohol

potentiële hart-gezonde voordelen van rode wijn’s zien er veelbelovend uit. Degenen die drinken matige hoeveelheden alcohol, met inbegrip van rode wijn, lijken een lager risico op hart-en vaatziekten hebben. Er is echter meer onderzoek nodig voordat we weten of rode wijn is beter voor je hart dan zijn andere vormen van alcohol, zoals bier of sterke drank.

Noch de American Heart Association, noch de National Heart, Lung, and Blood Institute raden u beginnen met het drinken van alcohol alleen maar om te voorkomen dat hart-en vaatziekten. Alcohol kan verslavend zijn en kunnen veroorzaken of verergeren andere gezondheidsproblemen.

Het drinken van teveel alcohol verhoogt het risico op hoge bloeddruk, hoge triglyceriden, leverschade, obesitas, bepaalde vormen van kanker, ongevallen en andere problemen. Bovendien, het drinken van teveel alcohol regelmatig kan leiden tot verzwakte hartspier (cardiomyopathie), wat leidt tot symptomen van hartfalen bij sommige mensen. Als u lijdt aan hartfalen of een zwak hart, moet je alcohol volledig te vermijden. Als u aspirine dagelijks in te nemen, moet u voorkomen of beperken van alcohol, afhankelijk van het advies van uw arts. Je moet ook geen alcohol drinken als u zwanger bent. Als u vragen hebt over de voordelen en risico’s van alcohol, overleg dan met uw arts over de specifieke aanbevelingen voor je.

Als u al rode wijn te drinken, doe dat dan met mate. Voor gezonde volwassenen, dat betekent tot een drankje per dag voor vrouwen van alle leeftijden en mannen ouder dan 65 jaar, en maximaal twee glazen per dag voor mannen 65 jaar en jonger. De limiet voor mannen is hoger, omdat mannen over het algemeen meer wegen en hebben meer van een enzym dat alcohol dan vrouwen metaboliseert.

Een drankje wordt gedefinieerd als 12 ounces (355 milliliter, of ml) van bier, 5 ounces (148 ml) wijn of 1,5 ounces (44 ml) van de 80-proof gedistilleerd.

een bezoek aan uw arts