PSA-test voor prostaatkanker

De PSA-test is een bloedtest die de eerste tekenen van een vergrote prostaat kan detecteren. Het is de meest voorkomende eerste test voor mannen die zich zorgen maken over prostaatkanker.

De test, die kan worden uitgevoerd bij een arts operatie, meet het niveau van prostaatspecifiek antigen (PSA) in het bloed.

PSA is een eiwit alleen door de prostaat. Een deel ervan zal lekken in uw bloed, en het bedrag hangt af van uw leeftijd en de gezondheid van uw prostaat.

De hoeveelheid PSA in het bloed wordt gemeten in nanogram PSA per milliliter bloed (ng / ml). PSA niveaus variëren van minder dan 1 ng / ml tot honderden ng / ml.

Verhoogde PSA-waarden

Een verhoogde PSA-waarde in het bloed kan een teken van prostaatkanker. Echter, andere aandoeningen, zoals een vergrote prostaat, prostatitis, of een urineweginfectie, kan ook leiden tot een verhoogde PSA.

Er zijn bekende problemen met de nauwkeurigheid van de PSA-test en de mogelijke schadelijke gevolgen, dat is de reden waarom er momenteel geen nationale screeningsprogramma voor prostaatkanker in het Verenigd Koninkrijk.

In plaats daarvan kunnen alle mannen boven de leeftijd van 50 jaar toegang tot informatie over de kwaliteit van de PSA-test en bespreken de mogelijkheid om een ​​gratis proef met hun arts als onderdeel van een actie onder de naam van de prostaatkanker risicomanagement-programma (PCRMP).

Onder PCRMP, zal uw arts worden verwacht dat zij met u bespreken de voordelen, beperkingen en risico’s van de PSA-test om je te helpen beslissen al dan niet om het te hebben.

Je moet ook een folder over de PSA-test voor prostaatkanker worden gegeven. De folder biedt soortgelijke, maar meer gedetailleerde informatie over wat u op deze pagina te vinden.

Mannen hebben een hoger risico op prostaatkanker als zij een familiegeschiedenis van prostaatkanker, zijn van zwarte etnische afkomst, of met overgewicht of obesitas.

Voors en tegens van de PSA-test

Als u zich zorgen maakt over prostaatkanker, moet u met uw arts praten. Meer informatie over prostaatkanker, waaronder de symptomen van prostaatkanker en behandelingen voor prostaatkanker, in onze Health A-Z sectie.

Pros

Cons

Als je met een PSA-test, moet je niet hoeft

Elk van deze kan een onnauwkeurige PSA lezing geven.

Voordat met de test

Er zijn meestal drie opties na een PSA-test.

Een normale PSA-niveau; Als uw PSA niveau niet omhoog staat, bent u waarschijnlijk om kanker te hebben. Geen onmiddellijke actie nodig is, hoewel je verdere PSA-testen in de toekomst kan hebben. Echter, de PSA-test niet altijd pick-up prostaatkanker.

Een licht verhoogde PSA-niveau; Drie van de vier mannen met een verhoogde PSA-waarde niet hoeft prostaatkanker. Als uw PSA-niveau is iets hoger dan normaal, heb je waarschijnlijk geen kanker, maar je moet misschien meer PSA-tests.

Een verhoogde PSA-niveau; Een op de vier mannen met een verhoogde PSA-waarde zal kanker. Hoe hoger het niveau van PSA, hoe waarschijnlijker het is dat een teken van kanker. Als uw PSA niveau zeker wordt verhoogd, zal uw arts voor u naar een specialist voor verdere tests om te zien of u prostaatkanker.

Een PSA-test alleen kan je niet vertellen of u prostaatkanker. Uw arts kan ook een digitaal rectaal onderzoek (DRE) uit te voeren. Dit is een onderzoek van de prostaat, waarbij de arts een gehandschoende vinger in de endeldarm wordt ingevoegd.

DRE gecontroleerd op tekenen van prostaatkanker, zoals de prostaatklier voelen hard. Echter, een klier die normaal voelt niet per se betekenen dat je geen kanker te hebben.

Vele vroege vormen van kanker kan niet worden gedetecteerd door een DRE, dus een DRE wordt niet aanbevolen als een substituut voor de PSA-test.

Wat gebeurt er na de test?

Uw arts zal ook rekening houden met uw leeftijd, eventuele familiegeschiedenis van prostaatkanker, uw etnische achtergrond, en eventuele vroegere PSA testresultaten.

In sommige gevallen kunnen aanvullende PSA testen helpen om de situatie duidelijker of changes.

Als uw PSA-waarde wordt verhoogd, een biopsie, wat inhoudt dat het nemen van weefselmonsters van de prostaat, kan nodig zijn om te controleren of je kanker hebt.

Prostaatbiopsieën kunnen missen sommige kankers. Eén op de vijf kankers gemist bij prostaatbiopsie. Je mag niet zeker weet dat je geen kanker na een duidelijk resultaat, en biopsies moeten soms worden herhaald.

Biopten kan soms leiden tot complicaties. De meest voorkomende is bloeden gevolgd door infectie. Ervaren de meeste mensen bloed in de urine en het bloed in het sperma na een biopsie. Antibiotica worden gegeven om infecties te voorkomen.

Als beginnende prostaatkanker wordt gevonden, zal de behandeling die u ontvangt hangt af van uw individuele omstandigheden. Het type en de grootte van de kanker en de algemene gezondheid zijn enkele factoren die zal worden overwogen bij de keuze van het juiste type van behandeling.

De meeste vormen van behandeling, zoals chirurgie en radiotherapie, kom met ernstige bijwerkingen, waaronder bouw, vruchtbaarheid en blaasproblemen.

Lees meer over de behandeling van prostaatkanker.

Key PSA statistieken

U moet uw adviseur over de voordelen en risico’s van een behandeling te praten voordat u begint.

25/03 /

Biopsieën en verdere tests

25/03 /

Prostaatkanker overlevende Guy Williams vertelt over de PSA-test en waarom hij besloot om een ​​operatie aan zijn prostaat verwijderen

Ieder mens heeft een, is het belangrijk om hun seksleven, maar weinig mensen weten niets over hun prostaat of wat er mis kan gaan met het

De behandeling van prostaatkanker

‘Mijn PSA-test gevonden kanker’

gezondheid van de prostaat