prk, lasek en epi-lasik voor bijziendheid

PRK (fotorefractieve keratectomie), LASEK (laser epitheliale keratomileusis) en epi- LASIK (laser epitheliale in-situ keratomileusis) gebruikt een laser om het hoornvlies. Door het hervormen van het hoornvlies, deze operaties mogelijk licht te concentreren op het netvlies en daarmee corrigeren visie persoon.

Herstel van deze operaties is langer en pijnlijker dan het herstel van beide radiale keratotomie (RK) of laser in-situ keratomileusis (LASIK). Maar u kunt terugkeren naar uw normale activiteiten binnen een paar dagen; 2 tot 3 dagen na de operatie, kunnen sommige mensen pijn, pijn of kloppend of een gevoel dat er iets in het oog hebben; Uw visie zal worden verlaagd gedurende enkele dagen na de operatie. Uw visie kan wazig blijven dagen tot weken na de operatie. Rijd niet totdat uw zicht is verdwenen; Voor 2 weken na de operatie, vermijd krachtige sporten, oog make-up, en activiteiten die het water in de ogen kunnen krijgen. De chirurg kan u adviseren om te douchen voor de operatie en vervolgens vermijden douchen voor een dag of twee later van het krijgen van water in het oog te houden.

Meer dan 94 van de 100 mensen hebben 20/40 visie of beter; Meer dan 61 van de 100 mensen die PRK en meer dan 74 van de 100 mensen die LASEK gehad hebben 20/20 vision of beter.

Bij LASEK, wordt de oppervlaktelaag van het hoornvlies losgemaakt en naar de zijkant. Nadat de laser hervormt het hoornvlies, wordt de oppervlaktelaag teruggeplaatst op de cornea.

Epi- LASIK is vergelijkbaar met PRK en LASEK. Met epi- LASIK, wordt de oppervlaktelaag via hoornvlies opgeheven met een speciale machine. Zoals LASEK wordt de laag vervangen via hoornvlies na de laser hervormt het hoornvlies.

PRK, LASEK, en epi-LASIK worden soms oppervlak ablatie. Ze zijn verschillend van LASIK (laser in-situ keratomileusis) omdat ze niet betrokken zijn bij het snijden flappen van het hoornvlies.

Veel mensen hebben PRK of LASEK gedaan in plaats van LASIK vanwege de vorm en de toestand van hun ogen. LASEK kan ook veiliger voor mensen met bepaalde levensstijlen, zoals professionele atleten, politieagenten en brandweerlieden zijn.

PRK, LASEK, en epi-LASIK zijn ambulante procedures. Ze worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving in het kantoor van een chirurg of dezelfde dag chirurgie centrum. Het duurt ongeveer 30 minuten, waarvan de meeste is besteed bereidt de gaten en de laser. De eigenlijke behandeling is zeer kort. De meeste behandelingen nemen een minuut of minder (behandeling van verziendheid kan langer duren dan een minuut). Het hele proces kan ongeveer 2 uur, inclusief voorbereidingstijd, de zorg direct na de operatie, en administratie.

Na de operatie, kunt u een patch of contactlens op het oog dragen en krijgen een recept voor pijnstillers. Iemand moet je naar huis en dan rijden de volgende dag terug naar het kantoor van de chirurg. Tijdens deze tweede bezoek, zal de chirurg je oog te onderzoeken en oogdruppels om infectie te voorkomen en ontsteking te verminderen voorschrijven. Meer opvolgingsbezoeken vereist, meestal de volgende week en gedurende het eerste jaar na de operatie.

Instabiele visie is gebruikelijk in de eerste 3 maanden na de operatie en kan duren tot 1 jaar. De operatie is niet altijd geven 20/20 vision. Dus je kan nog steeds nodig om een ​​bril of contactlenzen te dragen na de operatie. Uw visie kan enigszins variëren in de loop van de dag (hoewel niet tot het punt dat je twee brillen nodig zou hebben).

PRK, LASEK, en epi-LASIK zijn vergelijkbaar operaties en worden gedaan om soortgelijke redenen. De Academy of Ophthalmology beschouwt ze veilig en effectief voor milde tot matige bijziendheid. De meeste mensen met bijziendheid vallen in deze milde tot matige reeks.

PRK, LASEK en epi-LASIK niet geschikt voor mensen die ernstiger bijziendheid (myopie hoog), omdat de resultaten moeilijker te voorspellen, complicaties vaker en regressie waarschijnlijker. Ook kan PRK niet nodig zijn als u keloids hebt.

In het algemeen, voor het corrigeren van bijziendheid meer dan 3 dioptrie, PRK, LASEK, epi-LASIK en LASIK worden beschouwd als effectiever dan radiale keratotomie (RK).

PRK, LASEK, en epi-LASIK zijn keuzevak, cosmetische procedures die bijziendheid te corrigeren in anderszins gezonde ogen.

De procedure kan niet worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap of borstvoeding -feeding. Je mag ook niet in aanmerking voor de operatie als u een ongecontroleerde auto of bindweefselziekte.

PRK, LASEK, en epi-LASIK werk goed te verminderen milde tot matige bijziendheid. 1

Kortom, de resultaten van deze operaties stabiel op lange termijn. De resultaten zijn verbeterd technieken en lasers zijn geëvolueerd en veranderd.

Deze operaties vaak stabieler resultaten dan RK hebben, met minder behoefte aan herbehandeling en minder hyperopische shift, of verhoging verziendheid, gedurende 8 tot 10 jaar na de operatie. Bijvoorbeeld, ongeveer 86 van de 100 mensen hebben visie binnen 1 dioptrie van de beoogde chirurgische correctie 1 jaar na PRK. 2

Bijna iedereen ziet verbeteringen in hun visie na één van deze operaties. Maar niet iedereen krijgt een perfecte 20/20 vision. Studies tonen aan dat na PRK of LASEK: 1

In een studie uitgevoerd één jaar na de epi-LASIK behandeling, alle van de ogen van de mensen hadden 20/40 visie of beter. En meer dan 3 van de 4 ogen hadden 20/20 vision of beter. 3

In het algemeen kunnen de meeste mensen met een milde of matige bijziendheid verwachten ongecorrigeerde visie op 20/40 of beter (zonder bril of contactlenzen) na de operatie te hebben. De resultaten bij mensen die meer bijziend zijn moeilijker te voorspellen.

De risico’s van PRK, LASEK, en epi-LASIK zijn vergelijkbaar.

Het probleem het meest geassocieerd wordt vertroebeld gezichtsvermogen (soms ook aangeduid als nevel). ogen sommige mensen hebben een vertroebeling van de cornea als gevolg van genezing. Deze vertroebeling kan ongeveer 4 maanden tot 14 maanden na de operatie optreden en daarna opruimen. Het is in verband met de uitgaven veel tijd in de zon. 4 Vertroebeling lijkt vaker voor bij mensen die erg bijziend te zijn. Sommige artsen kunnen geven oogdruppel u geneesmiddel tijdens en / of na de operatie om de kans waas verlagen.

Sommige artsen kan aanbevelen het vermijden van direct zonlicht voor een tijdje na de operatie, het nemen van vitamine C, en het dragen van een zonnebril.

Andere complicaties van deze operaties kunnen

Herbehandeling kan gewenst zijn als je resterende bijziendheid die voortvloeit uit ondercorrectie of regressie.

Ernstige, maar zeldzame complicaties kan omvatten

Experts weten nog niet over al de lange-termijn bijwerkingen of complicaties.

Nachtzicht problemen, zoals halo’s (vaak beschreven als een glinsterend cirkel rond lichtbronnen zoals lichtbakken of straatlantaarns); Glare, of verhoogde gevoeligheid voor fel licht; Dubbel zien (diplopie), meestal in een oog. Sommigen beschrijven dit als “ghosting” rond een object, niet een verdubbeling; Nieuwe astigmatisme; Overcorrectie of ondercorrectie; Regressie. Aangezien het hoornvlies geneest, kunnen cellen in het gebied dat is gevormd door de laser te vullen, waardoor ten minste enkele van de bijziendheid terugkomen. Regressie kan ook optreden als het behandelde gebied dikker als onderdeel van het genezingsproces. Regressie mogen optreden tot 2 jaar na de operatie. Sommige artsen suggereren geneesmiddelen regressie beperken; Verlies van best gecorrigeerde visie, dat is de beste mogelijke visie u kunt bereiken met behulp van een bril of contactlenzen. Dit is niet gebruikelijk, maar het risico stijgt met ernstige bijziendheid.

Als u overweegt een operatie om bijziendheid te verbeteren, overwegen alle opties (waaronder LASIK, PRK, LASEK, epi-LASIK, hoornvlies ring implantaten, intra-oculaire lens implantaten, en radiale keratotomie), en bespreken met uw arts. Vraag uw arts de vragen die je hebt over de operatie (bijvoorbeeld, wat zijn de risico’s, voordelen en mogelijke uitkomsten), zodat u uw opties te begrijpen en kunnen de beste beslissing te nemen.

PRK, LASEK, epi-LASIK en LASIK operatie hebben radiale keratotomie vervangen als de refractieve chirurgie door de meeste mensen gekozen.

Praat met uw arts over de risico’s en voordelen van het corrigeren van beide ogen op dezelfde dag in vergelijking met het doen van een oog in een tijd op verschillende dagen.

Er is geen overeenstemming over de vraag of oppervlakte ablatie ingrepen zijn superieur aan LASIK, of vice versa, voor mensen met een milde tot matige bijziendheid. Maar met een hoge mate van bijziendheid wordt LASIK vaak de voorkeur vanwege het risico van vertroebeling (wazigheid) bij PRK, LASEK en epi-LASIK.

De kosten van refractieve chirurgie varieert op verschillende locaties, maar deze operatie kan zeer kostbaar zijn. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben geen betrekking op de kosten van refractieve chirurgie, want het is een cosmetische procedure.

Infectie; Zweren (ulcera) op het hoornvlies; Verhoogde oogdruk (intraoculaire druk) en glaucoom.

Voltooiing van de operatie informatie formulier (PDF) (Wat is een PDF-document?) Om u te helpen voor te bereiden op deze operatie.

Sakimoto T, et al. (2006). Ooglaseren voor refractieve fouten. Lancet, 367 (9520): 1432-1447.

Academy of Ophthalmology (2012). Refractieafwijkingen en Refractive Surgery (Gewenste Practice Pattern). San Francisco: Academy of Ophthalmology. Ook online beschikbaar: http:? //one.aao/CE/PracticeGuidelines/PPP_Content.aspx Cid = 0bc8c7ce-26df-46da-bf2b-7e908bedaf64.

Katsanevaki VJ, et al. (2007). Een jaar klinische resultaten na epi-LASIK voor bijziendheid. Oogheelkunde, 114 (6): 1111-1117.

Kramarevsky N, Hardten DR (2009). Excimer laser fotorefractieve keratectomy. In M Yanoff, JS Duker, red., Oogheelkunde, 3rd ed., Blz. 131-144. Edinburgh: Mosby Elsevier.

Rajan MS, et al. (2006). Effecten van ablatie diameter op lange termijn refractieve stabiliteit en transparantie van het hoornvlies na fotorefractieve keratectomy. Oogheelkunde, 113 (10): 1798-1806.

Kathleen Romito, MD – Family Medicin; Christopher J. Rudnisky, MD, MPH, FRCSC – Oogheelkunde

9 september 2014