pokken

Oorzaak

transmissie

Pokken is een ontsierend en potentieel dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door de grote Variola virus. Voordat pokken was uitgeroeid, waren er twee vormen van de ziekte wereldwijd: Variola major, de dodelijke ziekte en Variola minor, een veel mildere vorm. Volgens sommige deskundigen de gezondheid, door de eeuwen heen pokken was verantwoordelijk voor meer doden dan alle andere infectieziekten gecombineerd.

De laatste natuurlijk voorkomende geval van pokken werd gerapporteerd in 1977 in 1980, de World Health Organization verklaard pokken was uitgeroeid. Momenteel is er geen bewijs van natuurlijk voorkomende pokken transmissie overal ter wereld. Hoewel een wereldwijd vaccinatieprogramma uitgeroeid pokken ziekte decennia geleden, kleine hoeveelheden van pokken virus officieel nog steeds bestaan ​​in twee onderzoekslaboratoria in Atlanta, Georgia, en in Rusland.

symptomen

Wetenschappers hebben niet onderzocht variolavirus goed omdat van de gevaren in verband met potentiële blootstelling. Bovendien, door de internationale overeenkomst, pokken mogen alleen worden bestudeerd op theernment () high-opvangvoorziening of de high-opvangvoorziening in Rusland. Experimenten moeten vooraf worden goedgekeurd door een internationale commissie.

Behandeling

Vacciniavirus gebruikt om pokken vaccin en nauw verwant aan variola, grondig bestudeerd. Er is een groot verschil tussen de twee virussen: vaccinia kunnen verschillende soorten levende wezens infecteren, terwijl variola nature infecteert enkel mensen en cynomolgus apen onder zeer kunstmatige laboratoriumomstandigheden.

Pokken is zeer besmettelijk. In de meeste gevallen, mensen krijgen pokken door het inademen van druppeltjes speeksel, die vol van het virus zijn, tijdens de face-to-face contact met een besmet persoon. Wanneer iemand besmet raakt, ze niet meteen ziek of schuur virus aan hun huishouden contacten. Blootstelling aan het virus wordt gevolgd door een incubatie periode waarin mensen geen symptomen en kunnen prima voelen. Deze incubatieperiode gemiddeld ongeveer 12 tot 14 dagen, maar kan variëren van 7 tot 17 dagen. Gedurende deze tijd, mensen zijn niet besmettelijk. Nadat het virus vermenigvuldigd en verspreid over het hele lichaam, huiduitslag en koorts. Dit is de “ziekte” gedeelte van de ziekte, en het is als iemand zeer besmettelijk.

het voorkomen

Sommige risico van overdracht duurt totdat alle korsten zijn afgevallen. Besmette kleding of beddengoed kan ook verspreiding van het virus. Die zorg voor mensen met pokken moeten speciale veiligheidsmaatregelen te gebruiken om ervoor te zorgen dat alle beddengoed en kleding uit de besmette persoon op de juiste wijze worden gereinigd met bleekwater en warm water. Verzorgers kunnen desinfecterende middelen gebruiken, zoals bleekmiddel en ammoniak verontreinigde oppervlakken te reinigen.

De eerste symptomen van pokken kan moeilijk te onderscheiden van andere griepachtige ziekten en omvatten

Kenmerkend huiduitslag, prominentste op het gezicht, armen en benen, volgt 2-3 dagen na de eerste symptomen. De uitslag begint met platte rode laesies (zweren) die zich ontwikkelen in hetzelfde tempo. Na een paar dagen, raken de laesies gevuld met pus. Ze beginnen te korst in het begin van de tweede week. Scabs ontwikkelen en vervolgens scheiden en vallen af ​​na ongeveer drie weken.

Er is geen bewezen behandeling voor pokken. Mensen met de ziekte kunnen profiteren van intraveneuze vloeistoffen en medicijnen koorts of pijn en antibiotica controle voor secundaire bacteriële infecties die kunnen optreden. Als een geïnfecteerd persoon krijgt de pokkenvaccin binnen 4 dagen na blootstelling aan het virus, kan de ernst van de ziekte verminderen of zelfs voorkomen. De meerderheid van de mensen met pokken herstellen, maar de dood kan voorkomen bij maximaal 30 procent van de gevallen. Degenen die terug te krijgen worden vaak achter met ontsierende littekens.

Om de verspreiding van pokken te voorkomen, moeten zorgverleners

De geldige licentie pokkenvaccin, bestaande uit een laboratorium stam van vaccinia virus is zeer effectief in het voorkomen van besmetting. Medische deskundigen geloven het vaccin kan de ernst van verminderen of zelfs voorkomen ziekte bij ongevaccineerde mensen indien gegeven binnen 4 dagen na blootstelling aan het virus.

De pokken-vaccin helpt het lichaam te ontwikkelen immuniteit tegen pokken. Het vaccin wordt gemaakt van een “pox” -type virusgerelateerde pokken. De pokken-vaccin bevat levende vacciniavirus-in tegenstelling tot veel andere vaccins die gebruik maken van gedode virus. Het vaccin is niet het pokkenvirus bevatten en kan pokken niet uitzenden. Meer informatie over de pokken-vaccin uit.

Er zijn maar weinig gegevens bestaan ​​waaruit blijkt hoe lang vaccinia vaccins beschermen mensen tegen pokken infectie. Dus die gevaccineerd tegen het pokkenvirus vóór 1972 kunnen gevoelig zijn voor de ziekte. Militaire en andere risicogroepen (bijvoorbeeld wetenschappers die met vaccinia en andere orthopoxviruses betrekking tot Variola major) zijn steeds het vaccin, aangezien de Verenigde Staten gestopt routine pokkeninentingen in 1972.

Zorgaanbieders geen gebruik maken van een injectienaald, meestal gebruikt voor inentingen, aan de pokken-vaccin te geven. In plaats daarvan gebruiken ze een klein, tweeledige naald die wordt ondergedompeld in de vaccin-oplossing. Wanneer ze uit de oplossing, de naald houdt een druppel van het vaccin. De naald wordt gebruikt om de huid te prikken, meestal in de bovenarm, een aantal malen binnen een paar seconden. De prikken is niet diep, maar het zal een zere plek en één of twee druppels bloed veroorzaken.

Als de inenting succesvol is, een rode en jeukende bult ontwikkelt op het vaccin site in drie of vier dagen.

Mensen die het vaccin voor het eerst een sterkere reactie dan degenen die zijn gevaccineerd.

De meeste mensen ervaren de normale, meestal milde reacties op het vaccin, die verdwijnen zonder behandeling. Het vaccin veroorzaakt vaak een lage koorts, opgezwollen klieren in de oksels, en roodheid op de injectieplaats.

Het vaccin kan echter verscheidene complicaties veroorzaken, wat levensbedreigend, met name bij mensen met immuundeficiënties en huidaandoeningen. Op basis van de reacties op pokkenvaccins in het verleden, de schat dat tussen de 14 en 52 uit elke 1.000.000 mensen ingeënt voor het eerst potentieel levensbedreigende complicaties die medische hulp nodig hebben, met inbegrip van zal hebben

 schat 1 of 2 in 1 miljoen mensen die het vaccin kunnen sterven als gevolg van vaccinatie ontvangen. Vanwege de ernstige en potentieel dodelijke reacties, zorgverleners moeten zorgvuldig screenen potentieel vaccin ontvangers om ervoor te zorgen dat degenen met een verhoogd risico niet het vaccin ontvangen.

Zorgaanbieders behandeling van bepaalde ernstige complicaties met anti-vaccinia immuun globuline gepoolde antilichamen genomen van mensen die recent geïmmuniseerd met het pokkenvaccin.