nierarteriestenose

Nierarteriestenose is de vernauwing van een of meer slagaders die bloed naar de nieren (renale arteriën).

Vernauwing van de slagaders voorkomt normale hoeveelheden zuurstofrijk bloed van het bereiken van uw nieren. Uw nieren moeten adequate bloedtoevoer te helpen filter afvalstoffen en overtollig vocht. Verminderde bloedstroom kan de bloeddruk in je hele lichaam (systemische bloeddruk) te verhogen en verwonden nierweefsel.

Nierarteriestenose mag geen tekenen of symptomen veroorzaken, totdat de aandoening een vergevorderd stadium bereikt. De meeste mensen met nierarteriestenose hebben geen tekenen en symptomen. De aandoening kan overigens worden ontdekt tijdens het testen voor een andere reden. Uw arts kan ook een probleem vermoed dat als je

Zoals nierarteriestenose vordert, kunnen andere symptomen omvatten

Maak een afspraak met uw arts als u aanhoudende tekenen of symptomen die je je zorgen maakt.

De twee belangrijkste oorzaken van nierarteriestenose omvatten

Atherosclerose en fibromusculaire dysplasie kan invloed hebben op andere slagaders in uw lichaam en uw nier (nier) slagaders en complicaties veroorzaken.

Wanneer moet u een arts te raadplegen

Wat je kunt doen

Zelden nierarteriestenose resultaten van andere aandoeningen zoals ontsteking van de bloedvaten (vasculitis), een zenuwstelsel aandoening die veroorzaakt tumoren ontwikkelen zenuwweefsel (neurofibromatose), of een groei die zich ontwikkelt in de buik en drukt op de nieren slagaders (extrinsieke compressie).

De meeste gevallen van nierarteriestenose gevolg van atherosclerose. Risicofactoren voor atherosclerose van de nierslagaders zijn dezelfde als voor atherosclerose elders in het lichaam en omvatten

Wat te verwachten van uw arts

Mogelijke complicaties van nierarteriestenose omvatten

veranderingen in levensstijl

Voor nierarteriestenose, kunt u beginnen met het zien van uw huisarts of een huisarts. Echter, kunt u worden doorverwezen naar een arts die gespecialiseerd is in omstandigheden die het hart en de bloedvaten (cardioloog) of nieren (nefroloog) beïnvloeden.

geneesmiddel

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, evenals wat te verwachten van uw arts te krijgen.

Procedures

Ter voorbereiding van uw afspraak

Voor nierarteriestenose, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te omvatten

In aanvulling op de vragen die u bereid hebt, aarzel dan niet om andere vragen te stellen als ze zich voordoen om u tijdens uw afspraak.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, zoals

Voor de diagnose van nierarteriestenose, kan uw arts beginnen met

Beeldvormende onderzoeken vaak gedaan om nierarteriestenose bevatten diagnosticeren

Behandeling voor nierarteriestenose kunnen veranderingen in levensstijl, medicatie of een procedure te betrekken. Soms is een combinatie van behandelingen is de beste aanpak. Afhankelijk van uw algehele gezondheid en symptomen, kan observatie alles wat je nodig hebt.

Als uw bloeddruk is matig of ernstig verhoogde, kan het nodig zijn om bepaalde veranderingen in levensstijl, zoals maken

Hoge bloeddruk – zelfs wanneer voornamelijk betrekking op nierarteriestenose – vaak met succes kan worden behandeld met medicijnen. Het vinden van de juiste medicatie of een combinatie van medicijnen kan tijd en geduld nodig.

Sommige medicijnen vaak gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk in verband met nierarteriestenose omvatten

Als atherosclerose is de onderliggende oorzaak van nierarteriestenose, kan uw arts ook aan aspirine en een cholesterolverlagend medicijn. Welke medicijnen zijn het beste voor u hangt af van uw persoonlijke situatie.

Voor bepaalde mensen – bijvoorbeeld mensen met ongecontroleerde hoge bloeddruk en een complicatie, zoals longoedeem of verergering van de nierfunctie – een procedure kan worden aanbevolen om de bloedstroom te herstellen door middel van de nierslagader en het verbeteren van de doorbloeding (perfusie) naar de nieren.

Procedures voor de behandeling van nierarteriestenose kan omvatten

Recente resultaten uit klinische proeven die nier- en stenting vergeleken met medicijnen alleen maakte geen verschil tussen beide behandelmethoden op het verminderen van hoge bloeddruk en verbetering van nierfunctie vertonen.

Als onderdeel van uw behandeling plan voor nierarteriestenose, kan uw arts u aanraden het maken van bepaalde veranderingen in levensstijl

een bezoek aan uw arts