huidkanker ziekte

Huidkanker – de abnormale groei van huidcellen – ontwikkelt zich meestal op de huid blootgesteld aan de zon. Maar dit voorkomende vorm van kanker kan ook optreden op gebieden van de huid niet normaal blootgesteld aan zonlicht.

Er zijn drie belangrijke vormen van huidkanker – basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.

symptomen

U kunt uw risico op huidkanker te verminderen door het beperken of vermijden van blootstelling aan ultraviolette (UV) straling. Controle van uw huid op verdachte veranderingen kan helpen bij het opsporen van huidkanker in de vroegste stadia. Vroege opsporing van huidkanker geeft u de grootste kans op een succesvolle behandeling van huidkanker.

Een parelachtige of wasachtige bump; Een platte, vleeskleurig of bruin litteken-achtige laesie

Huidkanker begint in de cellen die deel uitmaken van de buitenste laag (epidermis) van uw huid. Eén type huidkanker genaamd basaalcelcarcinoom begint in de basale cellen, die huidcellen die continu duwen oudere cellen naar het oppervlak te maken. Als nieuwe cellen omhoog bewegen, worden ze afgeplatte squameuze cellen, waarbij een huidkanker genaamd plaveiselcelcarcinoom kan optreden. Melanoom, een vorm van huidkanker, ontstaat in de pigmentcellen (melanocyten).

Huidkanker ontwikkelt hoofdzakelijk op gebieden van de zon blootgestelde huid, met inbegrip van de hoofdhuid, gezicht, mond, oor, nek, borst, armen en handen, en de benen bij vrouwen. Maar het kan ook ontstaan ​​op gebieden die het daglicht zelden te zien – je handpalmen, onder je nagels of teennagels, en uw genitale gebied.

Huidkanker treft mensen van alle huidtinten, met inbegrip van mensen met een donkere teint. Wanneer melanoom komt voor bij mensen met een donkere huidskleur, het is meer waarschijnlijk optreden in gebieden die normaal gesproken niet bloot aan de zon, zoals de handpalmen en voetzolen.

Een stevige, rode knobbel; Een vlakke laesie met een schilferige, korst oppervlak

Basaalcelcarcinoom komt meestal voor in de zon blootgestelde delen van uw lichaam, zoals je nek of gezicht.

Een grote bruine vlek met donkerder spikkels; Een mol die verandert van kleur, grootte of voelen, of dat bloedt; Een kleine laesie met een onregelmatige grens en porties die rood, wit, blauw of blauw-zwart verschijnen; Dark laesies op je handpalmen, voetzolen, vingers of tenen, of op de slijmvliezen van uw mond, neus, vagina of anus

Oorzaken

Basaalcelcarcinoom kunnen worden weergegeven als

Meestal plaveiselcelcarcinoom vindt plaats op de zon blootgestelde delen van uw lichaam, zoals je gezicht, oren en handen. Mensen met een donkere huid hebben meer kans op plaveiselcelcarcinoom te ontwikkelen op gebieden die niet vaak worden blootgesteld aan de zon.

Plaveiselcelcarcinoom kan verschijnen als

Melanoom kan overal te ontwikkelen op je lichaam, in overigens normale huid of in een bestaande moedervlek die kwaadaardig wordt. Melanoom verschijnt meestal op het gezicht of de stam van de getroffen mensen. Bij vrouwen is dit type kanker ontwikkelt zich meestal op de onderbenen. Bij zowel mannen als vrouwen, kunnen melanoom optreden op de huid die niet is blootgesteld aan de zon.

Melanoom kunnen mensen van elke huidskleur beïnvloeden. Bij mensen met een donkere huidskleur, melanoom neigt te ontstaan ​​op de handpalmen en voetzolen, of onder de vingernagels of teennagels.

Risicofactoren

Melanoom verschijnselen zijn onder meer

Kaposi-sarcoom. Deze zeldzame vorm van huidkanker ontwikkelt in bloedvaten van de huid en veroorzaakt rode of paarse vlekken op de huid of slijmvliezen .; Kaposi-sarcoom komt vooral voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met aids, en bij mensen die medicijnen die hun natuurlijke immuniteit onderdrukken, zoals mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan .; Andere mensen met een verhoogd risico van Kaposi-sarcoom onder jonge mannen die in Afrika of oudere mannen van Italiaanse en Oost-Europese joodse afkomst .; Merkelcelcarcinoom. Merkelcelcarcinoom veroorzaakt stevige, glanzende knobbeltjes die op of net optreden onder de huid en in de haarzakjes. Merkelcelcarcinoom wordt het vaakst te vinden op het hoofd, nek en romp .; Talgklier carcinoom. Deze ongewone en agressieve kanker ontstaat in de olie klieren in de huid. Talgklier carcinomen – die meestal verschijnen als harde, pijnloze knobbeltjes – kan overal te ontwikkelen, maar de meeste komen op het ooglid, waar ze vaak verward met andere ooglid problemen.

Voorbereiding voor uw afspraak

Andere, minder voorkomende vormen van huidkanker zijn onder andere

Plaveiselcellen liggen net onder het buitenoppervlak en fungeren als binnenbekleding van de huid .; Basale cellen, die nieuwe huidcellen te produceren, zitten onder de plaveiselcellen .; Melanocyten – die melanine, het pigment dat de huid geeft haar normale kleur te produceren – bevinden zich in het onderste deel van uw huid. Melanocyten produceren meer melanine als je in de zon te helpen beschermen de diepere lagen van uw huid.

Kaposi-sarcoom. Deze zeldzame vorm van huidkanker ontwikkelt in bloedvaten van de huid en veroorzaakt rode of paarse vlekken op de huid of slijmvliezen.

Blanke huid. Iedereen, ongeacht huidskleur, kan huidkanker krijgen. Echter, met minder pigment (melanine) in uw huid biedt minder bescherming tegen schadelijke UV-straling. Als je hebt blond of rood haar en lichte ogen, en je sproet of zonnebrand makkelijk, je bent veel meer kans om huidkanker te ontwikkelen dan is een persoon met een donkere huid .; Een geschiedenis van zonnebrand. Gelet had een of meer blaarvorming zonnebrand als een kind of tiener verhoogt het risico op het ontwikkelen van huidkanker als een volwassene. Zonnebrand op volwassen leeftijd ook een risicofactor zijn .; Overmatige blootstelling aan de zon. Iedereen die veel tijd doorbrengt in de zon kan huidkanker te ontwikkelen, vooral als de huid niet wordt beschermd door zonnebrandcrème of kleding. Tanning, met inbegrip van de blootstelling aan het looien lampen en bedden, brengt u ook in gevaar. Een tan is van uw huid letsel reactie aan overmatige UV-straling .; Sunny of grote hoogte klimaten. Mensen die in het zonnige, warme klimaten worden blootgesteld aan meer zonlicht dan zijn mensen die in koudere klimaten. Wonen op grotere hoogte, waar de zon het sterkst is, ook blootstelt aan meer straling .; Moedervlekken. Mensen die veel moedervlekken of abnormale moedervlekken genoemd dysplastische nevi hebben een verhoogd risico op huidkanker. Deze abnormale moedervlekken – die onregelmatig kijken en zijn over het algemeen groter dan normaal mollen – hebben meer kans dan anderen om kwaadaardig worden. Als u een voorgeschiedenis van abnormale moedervlekken, kijken ze regelmatig op veranderingen .; Precancereuze huidletsels. Het hebben van huidletsels bekend als actinische keratose kan uw risico op het ontwikkelen van huidkanker verhogen. Deze voorstadia van de huid gezwellen verschijnen meestal als ruwe, schilferige plekken die variëren in kleur van bruin tot donker roze. Ze zijn meest voorkomende op het gezicht, hoofd en de handen van een lichte huid mensen van wie de huid is geweest door de zon beschadigde .; Een familiegeschiedenis van huidkanker. Als een van je ouders of een broer of zus huidkanker heeft gehad, kunt u een verhoogd risico op de ziekte hebben .; Een persoonlijke geschiedenis van huidkanker. Als je huidkanker eenmaal ontwikkeld, bent u het risico van opnieuw de ontwikkeling ervan .; Een verzwakt immuunsysteem. Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben een groter risico op het ontwikkelen van huidkanker. Dit geldt ook voor mensen die leven met hiv / aids en degenen die immunosuppressieve medicijnen na een orgaantransplantatie .; Blootstelling aan straling. Mensen die stralingsbehandeling ontving huidaandoeningen zoals eczeem en acne kunnen een verhoogd risico van huidkanker, met name basaalcelcarcinoom hebben .; Blootstelling aan bepaalde stoffen. Blootstelling aan bepaalde stoffen, zoals arsenicum, kan uw risico op huidkanker verhogen.

Tests en diagnose

Kaposi-sarcoom komt vooral voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met aids, en bij mensen die medicijnen die hun natuurlijke immuniteit onderdrukken, zoals mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Andere mensen met een verhoogd risico van Kaposi-sarcoom onder jonge mannen die in Afrika of oudere mannen van Italiaanse en Oost-Europese joodse erfgoed.

Wees je bewust van elke pre-afspraak beperkingen. Op het moment dat u de afspraak maken, zeker om te vragen of er iets is wat je hoeft te doen op voorhand, zoals uw dieet te beperken .; Noteer alle symptomen die u ondervindt, zelfs als ze lijken los van de reden waarom u de afspraak hebt gepland .; Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van zaken als de recente veranderingen in het leven, of grote spanningen .; Een lijst van alle medicijnen, vitaminen of supplementen die u momenteel gebruikt of kort geleden heeft .; Overweeg het nemen van een familielid of vriend mee. Soms kan het moeilijk zijn om alle tijdens een afspraak informatie onthouden. Iemand die begeleidt u misschien iets dat je gemist of vergeten .; Schrijf een lijst van vragen aan uw arts te vragen.

Maak een afspraak met uw arts als u eventuele wijzigingen in uw huid die je zorgen te maken merken. Niet alle huidveranderingen worden veroorzaakt door huidkanker. Uw arts zal uw veranderingen van de huid te onderzoeken om de oorzaak vast te stellen.

Heb ik huidkanker ?; Welk type huidkanker heb ik ?; Moet ik extra tests ?; Hoe snel moet mijn vorm van huidkanker te groeien en te verspreiden ?; Wat zijn mijn behandelingsmogelijkheden ?; Wat zijn de mogelijke risico’s van elke behandeling ?; Zal een operatie laat een litteken ?; Heb ik een verhoogd risico op extra huidkanker ?; Hoe kan ik mijn kans op extra huidkanker ?; Moet ik regelmatig huid examens om te controleren of extra huidkanker ?; Moet ik een specialist? Wat zal dat kosten, en zal mijn verzekering dat ?; Is er een generiek alternatief voor het geneesmiddel je voorschrijven voor mij ?; Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik met me mee kan nemen? Welke websites raden jullie aan ?; Wat zal bepalen of ik zou moeten plannen voor een follow-up bezoek?

Basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die het vaakst ontwikkelt zich op gebieden van de huid blootgesteld aan de zon. Deze foto toont een basaalcelcarcinoom dat de huid op het onderste ooglid beïnvloedt.

Basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die het vaakst ontwikkelt zich op gebieden van de huid blootgesteld aan de zon. Deze foto toont een basaalcelcarcinoom dat de huid op het onderste ooglid beïnvloedt.

Wanneer heeft u voor het eerst merken dat je veranderingen van de huid ?; Hebt u een huidletsel dat is gegroeid of veranderd opgemerkt ?; Heeft u een huidlaesie die bloedt of jeukt ?; Hoe ernstig zijn uw klachten?

Behandelingen en drugs

Zon blootgestelde gebieden zoals de lippen en oren zijn waarschijnlijk vooral plaveiselcelcarcinoom van de huid te ontwikkelen.

Onderzoek uw huid. Uw arts kan kijken naar je huid om te bepalen of uw huid veranderingen zijn waarschijnlijk huidkanker. Het verdere testen nodig zijn om die diagnose bevestigen .; Verwijderen van een steekproef van verdachte huid voor het testen van (huidbiopsie). Uw arts kan de verdacht uitziende huid laboratorium testen te verwijderen. Een biopsie kan bepalen of je huidkanker en, zo ja, welke vorm van huidkanker die je hebt.

Het eerste teken van melanoom is vaak een mol die grootte, vorm of kleur verandert. Deze melanoom toont kleurvariaties en een onregelmatige grens, die beide zijn melanoom waarschuwingsborden.

Merkelcelcarcinoom is een zeldzame, agressieve huidkanker. Het ziet eruit als een pijnloze, vleeskleurige of blauw-rode knobbel groeit op je huid.

het voorkomen

Huidkanker ontstaat wanneer fouten (mutaties) voorkomen in het DNA van huidcellen. De mutaties veroorzaken de cellen groeien uit de hand en vormen een massa van kankercellen.

Huidkanker begint in de bovenste laag van uw huid – de opperhuid. De epidermis is een dunne laag die een beschermende cover van huidcellen die uw lichaam voortdurend loodsen biedt. De epidermis bevat drie belangrijke soorten cellen

Bevriezing. Uw arts kan actinische keratose en een aantal kleine, vroege huidkanker te vernietigen door ze te bevriezen met vloeibare stikstof (cryochirurgie). Het dode weefsel sloughs uit wanneer het ontdooit .; Excisional operatie. Dit type van behandeling kan geschikt zijn voor elk type van huidkanker. Uw arts snijdt (accijnzen) het kankerweefsel en een omringende marge van een gezonde huid. Een brede excisie – Verwijder extra normale huid rond de tumor – in sommige gevallen worden aanbevolen .; Mohs chirurgie. Deze procedure is groter, terugkerende of moeilijk te behandelen huidkanker, die zowel basale en plaveiselcelcarcinomen kunnen omvatten. Het wordt vaak gebruikt in gebieden waar het nodig is om zo zoveel mogelijk de huid, zoals op de neus te behouden .; Tijdens Mohs chirurgie, uw arts verwijdert de huid groei laag voor laag, te onderzoeken elke laag onder de microscoop, totdat er geen abnormale cellen blijven. Deze procedure maakt kankercellen te verwijderen zonder te veel omringende gezonde huid .; Curettage en electrodesiccation of cryotherapie. Na het verwijderen van de meeste van de groei, uw arts wegschrapen lagen van kankercellen met behulp van een apparaat met een cirkelvormig mes (Curet). Een elektrische naald vernietigt resterende kankercellen. In een variant van deze procedure, kan vloeibaar stikstof worden gebruikt om de basis en randen van het behandelde gebied vast .; De eenvoudige en snelle procedure kan worden gebruikt om basale cel kankers of dunne plaveiselcelcarcinoom kankers .; Bestralingstherapie. Radiotherapie maakt gebruik van high-powered energiestralen, zoals X-stralen, om kankercellen te doden. Radiotherapie kan gebruikt worden wanneer kanker niet volledig kan worden verwijderd tijdens chirurgie .; Chemotherapie. Bij chemotherapie, worden medicijnen gebruikt om kankercellen te doden. Voor kanker beperkt tot de bovenlaag van de huid, crèmes of lotions die anti-kanker middelen kan direct op de huid aangebracht. Systemische chemotherapie kan worden gebruikt om huidkanker die zich hebben verspreid naar andere delen van het lichaam te behandelen .; Fotodynamische therapie. Deze behandeling vernietigt huidkanker cellen met een combinatie van laserlicht en geneesmiddelen die kankercellen gevoelig maakt voor licht .; Biologische therapie. Biologische therapie maakt gebruik van het afweersysteem van uw lichaam om kankercellen te doden.

Meer informatie over Huidkanker

Waar uw huidkanker begint bepaalt het type en uw behandeling opties.

Veel van de schade aan DNA in huidcellen resultaten van ultraviolet (UV) straling in zonlicht en in de in zonnebanken lichten. Maar blootstelling aan de zon niet huidkanker die zich ontwikkelen op de huid niet normaal blootgesteld aan zonlicht leggen. Dit geeft aan dat andere factoren kunnen bijdragen aan het risico van huidkanker, zoals blootstelling aan giftige stoffen of met een aandoening die uw immuunsysteem verzwakt.

Huidkanker begint in de cellen die deel uitmaken van de buitenste laag (epidermis) van uw huid. Eén type huidkanker genaamd basaalcelcarcinoom begint in de basale cellen, die huidcellen die continu duwen oudere cellen naar het oppervlak te maken. Als nieuwe cellen omhoog bewegen, worden ze afgeplatte squameuze cellen, waarbij een huidkanker genaamd plaveiselcelcarcinoom kan optreden. Melanoom, een vorm van huidkanker, ontstaat in de pigmentcellen (melanocyten).

Huidkanker begint in de cellen die deel uitmaken van de buitenste laag (epidermis) van uw huid. Eén type huidkanker genaamd basaalcelcarcinoom begint in de basale cellen, die huidcellen die continu duwen oudere cellen naar het oppervlak te maken. Als nieuwe cellen omhoog bewegen, worden ze afgeplatte squameuze cellen, waarbij een huidkanker genaamd plaveiselcelcarcinoom kan optreden. Melanoom, een vorm van huidkanker, ontstaat in de pigmentcellen (melanocyten).

Meer over Huidkanker

Melanoom is een vorm van huidkanker die begint in de cellen (melanocyten) de pigment in de huid controleren. Deze illustratie toont melanoomcellen uitstrekt vanaf het oppervlak van de huid in de diepere huidlagen.

Factoren die het risico kunnen verhogen op huidkanker omvatten

Maak een afspraak met uw huisarts of een huisarts als u een ongebruikelijke veranderingen huid die je zorgen te maken merken. In sommige gevallen kan u worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in de huid ziekten en aandoeningen (dermatoloog).

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en omdat er vaak veel weg te gaan, is het een goed idee om goed voorbereid te zijn. Hier is wat informatie om u te helpen klaar te krijgen, en weet wat te verwachten van uw arts.

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen het meeste van uw tijd samen. Lijst uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijk in het geval de tijd om is. Voor huidkanker, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te omvatten

In aanvulling op de vragen die u bereid om uw arts te vragen, aarzel dan niet om andere vragen die zich voordoen om u te vragen.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kunnen toestaan ​​tijd om andere punten die u wilt pakken te dekken. Uw arts kan vragen

Om huidkanker te diagnostiseren, kan uw arts

Als uw arts bepaalt u huidkanker, kunt u aanvullende tests om de mate (fase) van de huidkanker te bepalen.

Omdat oppervlakkige huidkanker zoals basaalcelcarcinoom zelden verspreid, een biopsie die de gehele groei verwijdert vaak de enige test nodig kankerstadium bepalen. Maar als je een groot plaveiselcelcarcinoom, merkelcelcarcinoom of melanoom, kan uw arts verdere tests aanraden om te bepalen van de omvang van de kanker.

Vermijd de zon in het midden van de dag. Voor veel mensen in Noord-Amerika, stralen van de zon zijn het sterkst tussen ongeveer 10:00 en 16:00 Plan outdoor activiteiten voor andere momenten van de dag, zelfs in de winter of wanneer de hemel bewolkt .; Je absorbeert UV-straling het hele jaar door, en de wolken bieden weinig bescherming tegen schadelijke stralen. Het vermijden van de zon op zijn sterkst helpt u voorkomen dat de zonnebrand en een kleurtje krijgen dat beschadiging van de huid veroorzaken en verhogen het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Blootstelling aan de zon opgebouwd in de tijd ook kan huidkanker veroorzaken .; Draag zonnebrandcrème het hele jaar door. Zonnefilters niet filteren alle schadelijke UV-straling, met name de straling die kan leiden tot melanoom. Maar ze spelen een belangrijke rol in een algemene bescherming tegen de zon programma .; Gebruik een breed-spectrum zonnebrandcrème met een SPF van ten minste 15. Breng zonnebrandcrème genereus, en herhaal dit elke twee uur – of vaker als u zwemmen of transpireren. Gebruik een royale hoeveelheid zonnebrandcrème op blootgestelde huid, met inbegrip van uw lippen, de toppen van je oren en de achterkant van je handen en nek .; Draag beschermende kleding. Zonnefilters bieden geen volledige bescherming tegen UV-stralen. Dus bedek je huid met donkere, dicht geweven kleding die je armen en benen, en een breedgerande hoed omvat, die meer bescherming biedt dan een baseball pet of vizier doet .; Sommige bedrijven verkopen ook fotoprotectieve kleding. Een dermatoloog kan aanbevelen een passende merk .; Heeft een zonnebril niet vergeten. Kijk voor degenen die beide soorten UV-straling blokkeren – UVA en UVB-stralen .; Vermijd zonnebanken. Verlichting gebruikt in zonnebanken zenden UV-stralen en kan uw risico op huidkanker verhogen .; Wees je bewust van de zon sensibiliserend medicatie. Enkele veel voorkomende recept en over-the-counter geneesmiddelen, waaronder antibiotica, kan uw huid gevoeliger voor zonlicht maken .; Vraag uw arts of apotheker over de bijwerkingen van de medicijnen die u neemt. Als ze je gevoeligheid voor zonlicht verhogen, nemen extra voorzorgsmaatregelen uit de zon te blijven om uw huid te beschermen .; Controleer uw huid regelmatig en veranderingen aan uw arts te melden. Onderzoeken uw huid vaak voor nieuwe huid gezwellen of veranderingen in bestaande moedervlekken, sproeten, hobbels en moedervlekken .; Met de hulp van spiegels, controleer uw gezicht, nek, oren en hoofdhuid. Onderzoek uw borst en romp, en de toppen en de onderkant van je armen en handen. Onderzoek zowel de voor- als achterkant van je benen en je voeten, met inbegrip van de zolen en de ruimtes tussen je tenen. Controleer ook uw genitale gebied en tussen je billen.

Aanvullende tests kunnen zijn beeldvormende diagnostiek naar het nabijgelegen lymfeklieren op tekenen van kanker of een procedure om een ​​nabijgelegen lymfeklieren te verwijderen en te testen op tekenen van kanker (schildwachtklier biopsie) onderzoeken.

Artsen gebruiken de Romeinse cijfers I tot en met IV aan stadium een ​​kanker aan te geven. Fase I kanker zijn klein en beperkt tot het gebied waar ze begonnen. Stage IV geeft aan gevorderde kanker die is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

stadium van de huidkanker helpt te bepalen welke behandeling opties het meest effectief zal zijn.

Uw behandelingsopties voor huidkanker en precancerous huidlaesies bekend als actinische keratose varieert, afhankelijk van de grootte, type, diepte en locatie van de laesies. Kleine huidkanker beperkt tot het oppervlak van de huid geen behandeling na een eerste huidbiopsie die de volledige groei verwijdert vereisen.

Als bijkomende behandeling nodig is, kan de keuze uit

Mohs chirurgie. Deze procedure is groter, terugkerende of moeilijk te behandelen huidkanker, die zowel basale en plaveiselcelcarcinomen kunnen omvatten. Het wordt vaak gebruikt in gebieden waar het nodig is om zo zoveel mogelijk de huid, zoals op de neus te sparen.

Tijdens Mohs chirurgie, uw arts verwijdert de huid groei laag voor laag, te onderzoeken elke laag onder de microscoop, totdat er geen abnormale cellen blijven. Deze procedure maakt kankercellen te verwijderen zonder te veel omringende gezonde huid.

Curettage en electrodesiccation of cryotherapie. Na het verwijderen van de meeste van de groei, uw arts wegschrapen lagen van kankercellen met behulp van een apparaat met een cirkelvormig mes (Curet). Een elektrische naald vernietigt resterende kankercellen. In een variant van deze procedure, kan vloeibaar stikstof worden gebruikt om de basis en randen van het behandelde gebied te bevriezen.

De eenvoudige en snelle procedure kan worden gebruikt om basale cel kankers of dunne plaveiselcelcarcinoom kankers.

De meeste vormen van huidkanker zijn te voorkomen. Om jezelf te beschermen, volgt u deze preventie van huidkanker tips

Vermijd de zon in het midden van de dag. Voor veel mensen in Noord-Amerika, stralen van de zon zijn het sterkst tussen ongeveer 10:00 en 16:00 Plan outdoor activiteiten voor andere momenten van de dag, zelfs in de winter of wanneer de hemel bewolkt is.

Je absorbeert UV-straling het hele jaar door, en de wolken bieden weinig bescherming tegen schadelijke stralen. Het vermijden van de zon op zijn sterkst helpt u voorkomen dat de zonnebrand en een kleurtje krijgen dat beschadiging van de huid veroorzaken en verhogen het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Blootstelling aan de zon opgebouwd in de tijd ook kan huidkanker veroorzaken.

Draag zonnebrandcrème het hele jaar door. Zonnefilters niet filteren alle schadelijke UV-straling, met name de straling die kan leiden tot melanoom. Maar ze spelen een belangrijke rol in een algemene bescherming tegen de zon programma.

Gebruik een breed-spectrum zonnebrandcrème met een SPF van ten minste 15. Breng zonnebrandcrème genereus, en herhaal dit elke twee uur – of vaker als u zwemmen of transpireren. Gebruik een royale hoeveelheid zonnebrandcrème op blootgestelde huid, met inbegrip van uw lippen, de toppen van je oren en de achterkant van je handen en nek.

Draag beschermende kleding. Zonnefilters bieden geen volledige bescherming tegen UV-stralen. Dus bedek je huid met donkere, dicht geweven kleding die je armen en benen bedekt en een breedgerande hoed, die meer bescherming biedt dan een baseball pet of vizier doet.

Sommige bedrijven verkopen ook fotoprotectieve kleding. Een dermatoloog kan aanbevelen een passende merk.

Heeft een zonnebril niet vergeten. Zoeken naar die beide typen UV-straling blokkeren – UVA en UVB-stralen.

Wees je bewust van de zon sensibiliserend medicatie. Enkele veel voorkomende recept en over-the-counter geneesmiddelen, waaronder antibiotica, kan uw huid gevoeliger voor zonlicht maken.

Vraag uw arts of apotheker over de bijwerkingen van de medicijnen die u neemt. Als ze je gevoeligheid voor zonlicht verhogen, nemen extra voorzorgsmaatregelen uit de zon te blijven om uw huid te beschermen.

Controleer uw huid regelmatig en veranderingen aan uw arts te melden. Onderzoeken uw huid vaak voor nieuwe huid gezwellen of veranderingen in bestaande moedervlekken, sproeten, hobbels en moedervlekken.

Met de hulp van spiegels, controleer uw gezicht, nek, oren en hoofdhuid. Onderzoek uw borst en romp, en de toppen en de onderkant van je armen en handen. Onderzoek zowel de voor- als achterkant van je benen en je voeten, met inbegrip van de zolen en de ruimtes tussen je tenen. Controleer ook uw genitale gebied en tussen je billen.

1

)