hondsdolheid – topic overzicht

Hondsdolheid is een infectie veroorzaakt door een virus. Het beïnvloedt de hersenen en het ruggenmerg (centraal zenuwstelsel) van zoogdieren, waaronder mensen. Het is bijna altijd dodelijk als deze niet behandeld voordat de symptomen beginnen.

Tdap is een combinatie vaccin dat beschermt tegen drie potentieel levensbedreigende bacteriële ziekten: tetanus, difterie en pertussis (kinkhoest). Td is een booster vaccin tegen tetanus en difterie. Het beschermt niet tegen kinkhoest; Tetanus komt het lichaam binnen via een wond of snede. Het heeft invloed op de hersenen en het zenuwstelsel en veroorzaakt zeer pijnlijke spierkrampen. Spasmen van de kaak kan het onmogelijk voor u om uw mond open te maken. Deze aandoening wordt vaak “kaakkramp.” Tetanus…

Het komt zelden voor dat mensen in de Verenigde Staten of Canada om hondsdolheid te krijgen. Het komt vaker voor in ontwikkelingslanden.

Mensen krijgen meestal hondsdolheid als een hondsdolle dier hen bijt. Mensen in de Verenigde Staten en Canada zijn het meest waarschijnlijk hondsdolheid krijgen van vleermuizen. 1 Mensen in veel andere landen zijn het meest waarschijnlijk hondsdolheid krijgen van hondenbeten. 2, 3

Vleermuizen, wasberen, stinkdieren, vossen, en coyotes zijn de dieren het meest waarschijnlijk hondsdolheid in de VS en Canada. Kleine zoogdieren zoals muizen en eekhoorns bijna nooit hondsdolheid.

Soms is de rabies virus kan zich verspreiden naar huisdieren, zoals honden, katten en fretten. Maar huisdieren krijgen zelden hondsdolheid, omdat de meeste van hen te krijgen rabiës vaccins. Huisdieren die binnen blijven zeer onwaarschijnlijk dat hondsdolheid te krijgen.

Het is mogelijk om hondsdolheid zelfs als je niet een dier beet te zien. Zo kan bat beten of krassen zo klein dat je ze niet merken zijn. Als u of uw kinderen in direct contact komen met een knuppel, of als je een vleermuis in een afgesloten ruimte met een slapende persoon te vinden, bel dan uw arts meteen.

Mensen kunnen ook hondsdolheid krijgen door het hanteren van dieren met hondsdolheid of het inademen van het virus, maar deze gevallen zijn zeldzaam.

Tekenen van hondsdolheid bij dieren kunnen kwijlen, schuim op de mond, of verlamming. Een huisdier met hondsdolheid kan ook anders gedragen dan normaal, zoals acteren verlegen als het huisdier is vriendelijk. Een wild dier met hondsdolheid mogen geen angst voor mensen hebben.

Hondsdolheid bij de mens begint met symptomen zoals koorts, hoesten, of een zere keel. Later, de symptomen ernstiger en kan onder meer rusteloosheid, hallucinaties en epileptische aanvallen. De laatste fase is coma en de dood.

Als je denkt dat je geweest bent blootgesteld aan het rabiësvirus, is het zeer belangrijk om medische zorg te krijgen voordat de symptomen beginnen. Als symptomen verschijnen, is het te laat voor een behandeling, en de infectie zal waarschijnlijk leiden tot de dood. De tijd van blootstelling aan het virus tot de symptomen verschijnen gewoonlijk 2 tot 3 maanden. In zeldzame gevallen kan het korter of veel langer.