het voorkomen van gewrichtsschade aan reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis oplaait, het maakt uw gewrichten voelen stijf en pijnlijk. U wilt gezamenlijke schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Ook als u een heleboel zwelling of veel gezwollen gewrichten, heb je meer kans op schade aan dan een persoon met slechts een klein beetje te hebben.

De schade kan ook gebeuren zonder dat er veel pijn. Zwelling van de gewrichten is een betrouwbare teken, dat wel. Dus is tederheid wanneer u drukt op een gewricht.

Ook, neem nota van hoe lang uw gewrichten voelen stijf in de ochtend. Vraag jezelf als je opstaat, “Hoe lang duurt het voordat ik als losse voel me als ik voel voor de dag?” Hoe langer je stijf voelt, hoe waarschijnlijker het is dat uw reumatoïde artritis actief is.

Een ander teken kunt u kijken naar een “moerassig” joint. Wanneer de gezamenlijke voering begint om problemen te hebben, kan het een joint geven een papperig textuur. Deze drassige textuur kan zelfs blijven wanneer u geen flare hebben. Zie je reumatoloog als u dit gebeurt merken.

Omdat de behandeling van reumatoïde artritis is verbeterd, veel deskundigen geloven dat de meeste mensen die nu minder gewrichtsschade krijgt dan ooit tevoren. Neem deze stappen om uw kansen van die te verbeteren.

1. Get behandeld vroeg. Veel van de schade die uiteindelijk wordt ernstig begint snel na RA ontdekt. Hoe eerder u begint met de behandeling, hoe kleiner de kans op beschadiging.

2. Raadpleeg uw arts vaak. Mensen die hun reumatoloog regelmatig (meerdere malen per jaar) zien minder schade dan mensen die dat niet doen.

3. Oefening! Het maakt uw gewrichten sterker. Uw arts of fysiotherapeut zal u helpen een plan dat is veilig, effectief, en past uw conditie te maken.

4. Rest wanneer dat nodig is. Je moet evenwicht tussen rust en beweging, zodat je niet overdrijven.

5. Gebruik een stok in de hand tegenover een pijnlijke heup of knie. Dit vermindert slijtage-en-scheur op het aangetaste gewricht.

BRON; Harris, E., Kelley’s Textbook of Rheumatology, 7e editie, W.B. Saunders, 2005; Klippel, J. Primer op de Reumatische Ziekten, 12e editie, Arthritis Foundation, 2001; van Leeuwen, M., Journal of Rheumatology, 1994; Ward M., Archives of Internal Medicine, 1993; Wolfe F., Journal of Rheumatology, 1991.