fenomeen van Raynaud – topic overzicht

Raynaud (zeg ‘ray-NOHZ “) fenomeen is een probleem met de bloeddoorstroming. Je lichaam niet genoeg bloed naar je handen en voeten, zodat ze het gevoel erg koud en gevoelloos. In de meeste gevallen duurt kort wanneer je lichaam overreacts aan koude temperaturen.

U kunt ook hoort deze aandoening, de zogenaamde syndroom van Raynaud of de ziekte van Raynaud.

Voor de meeste mensen, Raynaud is meer een last dan een beperking.

Vaak Raynaud heeft geen bekende oorzaak. (Dit wordt ook wel primaire Raynaud.)

Raynaud is meestal een symptoom van een andere ziekte, zoals lupus, scleroderma, reumatoïde artritis of atherosclerose. Het kan ook worden veroorzaakt door het nemen van bepaalde medicijnen, met behulp van trillende elektrische gereedschappen voor meerdere jaren, roken, of het hebben van bevriezing. (Dit wordt ook wel secundaire Raynaud.)

Bepaalde dingen kunnen een aanval van de symptomen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is blootstelling aan koude. In de koude, is het normaal dat het lichaam van de kleine bloedvaten van de huid beperken en de bloedvaten naar de binnenste delen van het lichaam te openen om het lichaam warm te houden. Maar met Raynaud, het lichaam beperkt doorbloeding van de huid dan nodig. Andere triggers kunnen onder meer emotionele stress en dingen die de doorstroming van het bloed beïnvloeden, zoals roken, cafeïne, en sommige geneesmiddelen.

Tijdens een aanval van Raynaud, beperkt het lichaam bloedtoevoer naar de handen en voeten. Dit geeft hen het gevoel koud en gevoelloos en vervolgens wit of blauw. Als de bloedstroom rendementen en de vingers of tenen te warmen, kunnen ze rood en beginnen te kloppen en pijn. In zeldzame gevallen, Raynaud invloed op de neus of oren.

Een aanval duurt meestal slechts een paar minuten. Maar in sommige gevallen kan het meer dan een uur duren.

Voor de diagnose van Raynaud, zal uw arts u vragen over uw symptomen en doe een lichamelijk onderzoek. Je moet om te beschrijven wat er gebeurt tijdens een aanval. Als u een foto van het getroffen gebied tijdens een aanval kan nemen, kan de foto ook nuttig zijn om uw arts te zijn.

Er zijn geen tests die kunnen aantonen dat je Raynaud. Maar uw arts kan een bloedonderzoek of andere tests te doen om uit te sluiten ziekten die kunnen worden veroorzaakt uw symptomen.