eiwit in de urine, wanneer naar de dokter

Eiwit in de urine – ook bekend als proteïnurie (pro-tee-NU-ree-uh) – is de overtollige hoeveelheid eiwit dat voorkomt in een urinemonster. Eiwit is een van de stoffen die tijdens urineonderzoek, een test om de inhoud van uw urine te analyseren.

Lage niveaus van eiwit in urine normaal. Tijdelijk hoge niveaus van eiwit in de urine zijn niet ongebruikelijk, hetzij, in het bijzonder bij jongere mensen na het sporten of tijdens een ziekte. Als een urineonderzoek toont u eiwit in uw urine, kunt u een follow-up test die bepaalt hoeveel eiwit aanwezig is en of het een reden tot bezorgdheid hebben.

Als je diabetes hebt, kan uw arts te controleren op kleine hoeveelheden eiwit in de urine – ook bekend als microalbuminurie (mijn-kroh-al-byoo-min-U-ree-uh) – één of twee keer per jaar. Nieuw te ontwikkelen of toenemende hoeveelheden eiwit in de urine kan de vroegste teken van diabetische nierschade zijn.

Als urine of een andere urinetest eiwit heeft geopenbaard in uw urine, vraag dan uw arts of u verder onderzoek nodig. Eiwit in de urine kan tijdelijk zijn, zodat uw arts een test herhalen eerste wat in de ochtend kan aanbevelen of een paar dagen later.

Uw arts kan andere tests, zoals een 24-uurs urine collectie bestellen, om te bepalen of er een reden tot bezorgdheid.

een bezoek aan uw arts